Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CEDO condamnă statul român în Dosarul Revoluţiei

Statul român a fost condamnat astazi la CEDO, într-un proces comun intentat de Asociaţia "21 Decembrie" şi de alte persoane pentru încălcarea dreptului la viaţă şi la respectarea vieţii private, legat de ancheta în "Dosarul Revoluţiei".

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat statul român pentru tergiversarea soluţionării procesului familiei unui tânăr mort la Revoluţie. Pe lângă plata de despăgubiri de 15 mii de euro şi a onorariului avocaţilor, statul va fi obligat să ia măsuri pentru soluţionarea cu celeritate a cauzelor similare.

Iată ce spune la RFI fostul agent al României la CEDO, Horaţiu Radu, care s-a ocupat îndeaproape de dosarul Revoluţiei la Curtea de la Strasbourg.

Curtea spune că s-a încălcat dreptul la viaţă sub aspectul procedural, mai exact sub aspectul desfăşurării unei anchete efective.  În general o anchetă pentru a fi efectivă trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Bineînţeles, celeritatea unei anchete ţine de efectivitatea ei explică la RFI Horaţiu Radu.

Statul român are obligaţia în urma unor hotărâri de acest gen de a efectua anchete efective în toate cauzele în care cetăţeni reclamă încălcarea dreptului la viaţă. Nu doar în cazul particular al acestei cauze."

Fostul agent al României la CEDO mai spune că "reclamanţii s-au plâns de încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană, mai exact articole care fac referire la dreptul la viaţă, la dreptul de a nu fi supus torturii sau relelor tratamente, la dreptul la un proces echitabil, la dreptul la viaţă privată.

Dintre toate aceste articole trebuie precizat că Curtea Europeană a respins o serie de capete de cerere însă în ceea ce priveşte familia Vlase (mai exact urmaşii domnului Vlase care  a decedat în timpul revoluţiei) CEDO a constatat că s-a încălcat dreptul la viaţă sub aspectul procedural.

Mai exact Curtea a constatat că nu s-a efectuat o anchetă efectivă de către organele de urmărire penală.

 
Fostul agent al României la CEDO, Horaţiu Radu, intervievat de Lea Berzuc