Cehia sugerează excluderea Greciei din zona euro

cehia-sugereaza-excluderea-greciei-zona-euro.jpg

Guvernatorul băncii centrale a Cehiei sugerează scoaterea Greciei din clubul euro.

Situaţia dezolantă din Grecia pune presiune pe moneda unică. Euro a căzut temporar sub pragul de 1,27 de dolari, cea mai scăzută cotaţie din septembrie 2010. Guvernatorul Băncii Centrale a Cehiei a pus Greciei în vedere în mod explicit excluderea din zona euro.

S-a terminat pauza de criză din perioada sărbătorilor de iarnă, aşa că săptămâna începe în forţă. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, se întâlneşte cu şefa Guvernului german, Angela Merkel, la Berlin, pentru a-şi armoniza strategiile de combatere a crizei.

Presiunea asupra monedei unice europene a crescut simţitor din cauza problemelor din Grecia. Se pare că măsurile de austeritate adoptate de Atena până în prezent nu au efect. Conform unor informaţii obţinute de revista germană Der Spiegel, Fondul Monetar Internaţional nu ar crede în capacitatea autorităţilor elene de a rambursa datoriile ţării deja reduse la jumătate printr-un acord interguvernamental european.

Între timp, nici partenerii europeni nu mai au răbdare cu Guvernul Papademos. Guvernatorul Băncii Centrale a Cehiei, Miroslav Singer, a cerut liderilor occidentali să excludă Grecia din zona euro, dacă nu vor să mai furnizeze Atenei asistenţă financiară substanţială. "În lipsa voinţei politice de a acorda sume mari din fonduri structurale europene, nu văd altă soluţie", a declarat guvernatorul.

Actuala linie de finanţare nu a făcut altceva decât să tragă de timp, este de părere Singer. El adaugă că în condiţiile în care economia Greciei însumează doar 2% din PIB-ul european, liderii politici ar trebui să se concentreze pe salvarea sectorului bancar, în loc să prelungească agonia Greciei.

 

Ce soluţii pentru Grecia?

 

Declaraţiile oficialului de la Praga vin în contextul în care mulţi economişti nu mai văd nicio soluţie de salvare a Greciei, fără o restructurare nouă a datoriei suverane, deţinute în majoritate de bănci private. O recapitalizare a băncilor, inclusiv a celor mari ar putea deveni stringentă în acest caz. Miroslav Singer a criticat şi declaraţiile unor lideri marcanţi europei, care aproape că jurau public că nu vor mai capitaliza sectorul bancar niciodată.

Experţii internaţionali vor face o nouă vizită la Atena pe 16 ianuarie şi vor evalua stadiul reformelor cerute în schimbul asistenţei financiare de urgenţă. La sfârşitul lui ianuarie va avea loc un summit extraordinar al Consiliului European, care va decide următorii paşi din campania de combatere a crizei datoriilor.

Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy discută luni destre strategia comună a celor două ţări, în linii mari. Semnalele arată că am putea asista şi la o schimbare radicală de curs: cei doi lideri ar putea renunţa la austeritatea strictă de până acum şi ar putea propune şi alte măsuri de relansare a economiei, care presupun cheltuieli publice crescute.