Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cele 10 priorităţi ale Guvernului Boc

Premierul Emil Boc le-a prezentat sâmbătă prefecţilor reuniţi în staţiunea Băile Felix, cele zece priorităţi ale Guvernului pe termen, scurt, mediu şi lung. Intre acestea, premierul a evidentiat absorbţia fondurilor europene si le-a cerut prefecţilor "vigilenţă maximă" asupra corectitudinii licitaţiilor.

Pe lista priorităţilor Guvernului se mai află "prioritizarea investiţiilor multianuale ale statului". Emil Boc a subliniat că în prezent sunt nefinalizate peste 40.000 de obiective de investiţii.

Premierul a spus că o altă prioritate a Guvernului este implementarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, afirmând că este vorba despre "abecedarul" dezvoltării comunităţilor din mediul rural.

"Abecedar înseamnă asfalt, bec, canalizare", a spus Boc.

El a amintit că este vorba despre programul în baza căruia se reabilitează 10.000 kilometri de drumuri din toate judeţele ţării şi se stimulează realizarea alimentărilor cu apă, obiectiv pentru care Guvernul a alocat peste 700 de milioane de euro pentru 600 de localităţi.

Emil Boc: Arieratele sunt o problemă încă

Premierul a spus, de asemenea, că o altă prioritate a Guvernului este rezolvarea problemei arieratelor care "a reprezentant şi reprezintă o povară pe care Executivul a trebuit să şi-o asume", adăugând că o parte importantă a datoriilor pe care statul le avea faţă de firmele care executau lucrări publice a fost deja plătită, fără a menţiona însă suma.

Boc a spus că o altă prioritate a Guvernului este restructurarea companiilor de stat. În acest context, premierul a spuscă Guvernul va trece la privatizarea managementului companiilor de stat "la care trebuie să aibă acces atât actorii din afară, cât şi cei din ţară". El a adăugat că statul îşi va vinde pachetele minoritare de acţiuni deţinute la companii precum Transgaz, Romgaz şi Electrica.

Boc a mai afirmat că Guvernul va relansa programele Rabla şi Prima casă, va implementa proiectele privind parteneriatale publice private şi Programul tinerilor debutanţi în afaceri şi va continua reforma sistemului de sănătate.

Conform premierului, o altă prioritate a Guvernului o reprezintă reforma administrativă şi reorganizarea administrativ-teritorială, aceasta din urmă "absolut obligatorie" dacă România vrea să ia şi pe viitor fonduri europene.