Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PE cere protectia rromilor

Parlamentul European cere din nou o mai buna protectie a mioritatii rroma in Europa. Aceasta ultima actiune a deputatilor europeni are la baza problema romano-italiana din toamna lui 2007.

Textul rezolutiei votate joi, 31 ianuarie la Bruxelles de Parlamentul European solicită Comisiei Europene elaborarea unei Strategii structurate pentru integrarea rroma, care să asigure coerenţa politicilor la nivelul UE şi elaborarea unui Plan de acţiune comunitară pentru integrarea minoritatii.

Initiativa aceasta le apartine deputatelor europene de etnie rroma Victoria Mohaczi si Livia Jaroka.

De asemenea, se are în vedere crearea unei Unităţi rroma în cadrul structurii Comisiei Europene.

„În UE trăiesc circa 10 milioane de reprezentanti ai comunitătii rroma, care de multe ori suferă de pe urma discriminării rasiale, sărăciei şi excluderii sociale", se arata in textul sustinut de toate grupurile europene care a fost adoptata cu o larga majoritate.

Această rezolutie este cel mai recent din paşii pe care i-am făcut în plan european pentru îmbunătătirea situatiei comunitătii rroma, a declarat deputatul european român si semnatar al textului Adrian Severin.

Dar intre anii 1984 si 1994 Parlamentul European a cerut in repetate rânduri Comisiei Europene si statelor membre realizarea unei astfel de strategii care nu s-a concretizat, spun liberalii europeni.

In Aprilie 2005, o alta rezolutie privind minoritatea a fost adoptata, ea cerea un plan de actiune pentru protectia si integrarea sociala a acestei etnii, iar in noiembrie anul trecut deputatii au cerut o protectie sociala pentru rromi, care sa fie finantata de fondurile de integrare si cele structurale care stau la dispozitia statelor membre.

Aceste fonduri intr-adevar exista si ele ar putea fi folosite de tarile ce se confrunta cu integrarea anevoioasa a minoritatii. România a facut apel la aceasta finantare, spune Comisia dar alte tari cum ar fi Italia, ignora pentru moment aceasta oportunitate, arata Executivul european.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

01.02.2008