Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ceremonie atipică de decernare a Nobelului pentru Pace

xiaobo-liu-reuters-manifestant-poza-laureatului-spate.jpg

Un manifestant îl susţine pe Liu Xiaobo (Foto : Reuters).

Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat în lipsă disidentului chinez Liu Xiaobo. Ceremonia a avut loc vineri 10 decembrie la Oslo, în Norvegia. Un scaun gol şi un portret uriaş al laureatului zâmbind îl reprezentau simbolic pe Liu Xiaobo, în Primăria din Oslo unde s-a desfăşurat evenimentul.

Preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland a cerut Chinei să îl elibereze pe Liu Xiaobo.

"Liu nu a făcut decât să îşi exercite drepturile civice. Nu a făcut nimic rău. El trebuie eliberat", spune Jagland. El precizează că în China, Constituţia garantează în mod oficial libertatea de exprimare şi dreptul de a critica aparatul de stat.

Premiul Nobel pentru Pace

Thorbjoern Jagland, Preşedintele Comitetului Nobel

AscultăDownload

"Mulţi vor întreba dacă în pofida puterii sale actuale, China nu manifestă o anumită slăbiciune, considerând necesară detenţia unui om timp de 11 ani, pentru simplul motiv că şi-a exprimat opiniile privind modul în care ţara sa trebuie guvernată", declară şeful Comitetului Nobel.

Liu Xiaobo este o figură marcantă a mişcării din piaţa Tiananmen din 1989. El a primit o pedeapsă de 11 ani de închisoare, pentru "subminarea puterii statului", după ce a fost co-autorul Cartei 08, un text care solicită democratizarea Chinei.

Actriţa norvegiană Liv Ullmann a citit declaraţii făcute de Liu Xiaobo, chiar după condamnarea sa, în ziua de Crăciun a anului 2009.

China îl consideră pe Liu Xiaobo un "criminal". Beijingul a făcut eforturi uriaşe pentru a descuraja comunitatea internaţională să participe la ceremonia de vineri.

Aproape 20 de state, printre care China, Rusia, Afganistan, Cuba, Venezuela, Iran şi Irak au declinat invitaţia "din diverse motive".