Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cererea de suspendare a preşedintelui, citită joi în Parlament

parlament.jpg

Cererea de suspendare a preşedintelui, citită joi în Parlament

Birourile permanente au decis ca joi, la ora 10.00, să aibă loc şedinţa plenului reunit al Parlamentului pentru citirea cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Şeful statului este invitat la şedinţa de plen pentru a-şi expune punctele de vedere. Dacă suspendarea preşedintelui se face prin încălcarea Constituţiei afectează felul în care sunteţi percepuţi, atrage atenţie ambasadorul SUA la Bucureşti.

Invitaţia a fost deja trimisă spre Palatul Cotroceni, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

"Am finalizat procedurile conform Constituţiei de informare a preşedintelui României cu privire la convocarea plenului extraordinar la care se discută cererea grupurilor parlamentare PSD şi PNL din cele două Camere", a spus Zgonea.

Administraţia Prezidenţială a confirmat că a primit  invitaţia, fără a preciza însă dacă şeful statului va fi joi prezent în Parlament.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a anunţat că vor exista de fapt două reuniuni ale Parlamentului - cea stabilită pentru joi la ora 10.00, în care se va da citire solicitării  de suspendare şi o altă reuniune pentru vineri.

Proceduri cerere de suspendare

Crin Antonescu, preşedintele Senatului

AscultăDownload

Vineri, probabil în partea a doua, va avea loc şedinţa de dezbatere şi de vot asupra suspendării", a spus Crin Antoenscu.

El a precizat că cererea de suspendare a fost semnată de "binişor" peste o treime dintre parlamentari.

E nevoie de avizul Curţii?

Părerile sunt diferite în rândul parlamentarilor. Astfel vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat, miercuri, că avizul Curţii Constituţionale în cazul propunerii de suspendare din funcţie a preşedintelui "trebuie să existe", fiind unul conform. Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, susţine însă că avizul nu este obligatoriu.

"Noi solicităm cu dată şi oră expresă şi timpul în care trebuie să răspundă (…) Avizul Curţii Constituţionale este un aviz consultativ. Curtea Constituţională trebuie să răspundă până la ora şi data stabilită, e în legea lor că trebuie să răspundă", a spus Iordache.

Pe de altă parte, liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, apreciază: "constituţia spune foarte clar că documentul de suspendare trebuie trimis Curţii care dă un aviz.Nu este un aviz obligatoriu, prin urmare Curtea trebuie să se decidă dacă vrea să se pronunţe pe această chestiune sau nu. Suspendarea poate merge înainte, nu este un aviz conform", a susţinut Tăriceanu, precizând că este de părere că judecătorii Curţii vor avea totuşi un punct de vedere.

Opoziţia: apel la protest paşnic

Preşedintele interimar al PDL Bucureşti, Adriean Videanu, a declarat că face apel la Bucureşteni să vină joi, la ora 18.00, în Piaţa Revoluţiei, pentru a manifesta paşnic pentru apărarea democraţiei.

"Fac un apel la toţi bucureştenii ca mâine la ora 18.00 în Piaţa Revoluţiei să manifestăm în mod paşnic împotriva acestui act abuziv şi nedemocratic de a subordona statul de drept", a precizat Videanu într-o declaraţie de presă făcută la sediul PDL din Modrogan.

El a arătat că bucureştenii în mod constant au sancţionat derapajele şi că manifestarea de joi "are un caracter civic". Adriean Videanu a spus că prin acţiunile din ultimele două zile "în tenativa de a subordona toate instituţiile statului, USL, pentru prima dată după 1990, mută dezbaterea politică în stradă".

El a arătat că nu se mai poate vorbi despre instituţii independente care să apere ordinea constituţională.

Avertisment din partea ambasadorului SUA

Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, a declarat miercuri că dacă suspendarea preşedintelui Traian Băsescu se face într-un mod ce ar putea fi considerat "manipulator sau prin încălcarea Constituţiei, ar putea avea un efect foarte serios asupra felului în care România este percepută".

"Este o chestiune foarte serioasă să suspenzi un oficial ales. Dar se poate întâmpla. Iar în anumite circumstanţe chiar trebuie să se întâmple. În Statele Unite au existat trei încercări în acest sens, niciuna nu a reuşit.

Asta nu înseamnă ca nu există circumstanţe în care ar trebui să se întâmple. Ar putea fi cazul şi aici. Dar nu sunt un expert şi nu pledez într-un fel sau altul. Dar un lucru vă pot spune cu certitudine.

Dacă se face într-un mod care ar putea fi considerat manipulator sau prin încălcarea Legii fundamentale sau prin nerespectarea unor reguli pentru ca oamenii sunt nemulţumiţi de tot acest proces asta ar putea avea un efect foarte serios asupra modului în care sunteţi percepuţi de către organizaţiile internaţionale, de SUA dar şi de către pieţele financiare care sunt importante pentru voi.

Acest lucru va fi judecat de oameni din afara României într-un mod care nu va putea fi influenţat de români. E important şi ce se întâmplă în timpul perioadei de suspendare", a spus Gitenstein.