Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cerşetoria, interzisă pe Champs-Elysées

cersetoria-interzisa-champs-elysees.jpg

Ministrul francez de Interne a anunţat că prefectul Poliţiei din Paris va interzice cerşetoria pe Champs-Elysées.

Ministrul francez de Interne, Claude Guéant, a afirmat într-un interviu publicat luni, 12 septembrie, în cel mai citit ziar francez, Le Parisien/Aujourd’hui en France, că "una din zece persoane deferite justiţiei la Paris are cetăţenie română" iar "aproape jumătate din cei interpelaţi sunt copii sau adolescenţi".

"Aproximativ 1.200 de cetăţeni români au fost deferiţi justiţiei (...) în primele şapte luni ale anului la Paris", a precizat ministrul francez de Interne, Claude Guéant. Potrivit acestuia, "în primele şapte luni ale lui 2011, au fost reţinuţi 4.800 de români de către Poliţia din Paris, faţă de 2.500 în aceeaşi perioadă a lui 2010". "Aceasta înseamnă o creştere de peste 90%", a adăugat el.

Potrivit lui Claude Guéant, "acest tip de delincvenţă este dificil de combătut, din cauza unui aspect extrem de crud: folosirea minorilor, unii în vârstă de 12-13 ani şi deseori obligaţi să comită delicate".

Printre măsurile avute în vedere, Claude Guéant prevede instalarea unui "magistrat român la Paris în următoarele săptămâni, [care] va permite organizarea repatrierii delincvenţilor minori în ţara lor". "Dacă aceştia din urmă au părinţi prezenţi în Franţa, vor fi predaţi acestora înainte de a fi repatriaţi", a declarat ministrul francez de Interne.

"În cazul în care nu există informaţii despre prezenţa părinţilor pe teritoriul nostru, aceşti minori vor fi încredinţaţi serviciului de ajutor pentru copii din România", a subliniat Claude Guéant. Această ultima măsură, consideră reprezentantul Guvernului francez "este un element nou în peisajul nostru, deoarece acest serviciu nu era recunoscut ca fiind la normele internaţionale în materie".

De altfel, ministrul francez de Interne a anunţat că prefectul Poliţiei din Paris, Michel Gaudin, va "interzice cerşetoria pe Champs-Elysées", semnând o hotărâre "în această săptămână".