Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cetăţenia bulgară are un preţ: 2 milioane de euro

eu.jpg

Cetăţenia bulgară are un preţ: 2 milioane de euro

Parlamentul din Sofia a aprobat în primă lectură un amendament la Legea cetăţeniei care ar permite acordarea de paşapoarte bulgărești celor care investesc 2 milioane de euro şi deschid 50 de locuri de muncă și celor care au merite deosebite în sectoarele economiei, științei, tehnologiei, culturii sau sportului.

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov

Ideea atragerii de noi investiții prin vânzarea de cetățenie a fost lansată de Ministerul economiei, energeticii și turismului. Cealalta posibilitate de obținere a pașaportului este cea a „meritelor deosebite” pentru economia, știința, cultura sau sportul bulgăresc.

Din partidul de guvernământ GHERB /STEMA/ au propus adoptarea unei legi în care să fie enumerate criterii pentru toate sectoarele, nu numai pentru cel economic. Aceasta pentru a fi îngreunată tradiționala corupție care însoțește acordarea cetățeniei.

În 2010 Bojidar Dimitrov – pe atunci, ministru, responsabil cu problemele diasporei, a lansat ideia acordării cetățeniei contra unei donații de 100 000 de euro pentru restaurarea unor monumente istorice sau culturale. Un canadian și un american au și primit pașapoarte bulgărești după ce au finanțat restaurarea unor biserici.

Inițial ideea „cetățenie contra investiții” era nu pentru 2 milioane ci pentru 100 000 de euro donație la Fondul național de inovații. Suma a crescut de 20 de ori în cazul investitorilor. Proiectul de amendament a fost elaborat de experți ai Consiliului de miniștri și urmărește stimularea investițiilor care au marcat o scădere de căteva ori după 2008. Alte criterii – investițiile să fie făcute în zone cu șomaj peste media pe țara, în sectorul înaltelor tehnologii, locurile noi de muncă să fie menținute cel puțin 3 ani în companiile mici și mijlocii și 5 – în cele mari.

În ultimele 6 luni au primit cetățenie 4365 de persoane din care jumătate – din fosta republica iugoslavă Macedonia, un sfert – din Republica Moldova – restul din Rusia, Israelul, Ucraina, Serbia și Albania. Au fost respinse cererile a 316 de persoane printre care 8 – cu donații de 100 000 de euro.

Pînă acum 50 000 de macedonenii au primit cetățenie bulgară. În majoritatea cazurilor motivul este nu reapariția, după deceniile de serbizare forțată, a sentimentului probulgăresc ci posibilitatea de a lucra în alte țări din UE.

În ultimul timp se practică pe scară largă  obținerea de cetățenie prin căsătorie. Operațiunea costă străinului în medie 5 000 de euro și este practicată în primul rând de rusoaice, pachistanezi, nigerieni, indieni și arabi. Unii avocați au  făcut avere prin aranjarea de nunți fictive. De regulă ceremonia are loc în Cipru sau la ambasada bulgară din țara cetățeanului străin după ce noua familie pleacă în Bulgaria

În cazul ginerilor din lumea arabă nunțile se fac de regulă cu femei roma din Bulgaria de sud. Ofertele din partea fetelor apar în rețeua internet. La propunerile bărbaților bulgari cel mai des răspund femei din Rusia și alte foste republici sovietice. În unele cazuri prețul căsătoriei fictive depășește 8 000 de euro.

Cu ajutorul căsătoriilor false străinii primesc într-un mod automat vize turistice pe un an. Cetățenia vine după 5.  În aceasta perioadă noii căsătoriți pot călători fără probleme în Uniunea Europeană.