Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cetăţenii moldoveni mai aproape de UE

Oficiali europeni au anunţat că R.Moldova ar putea obţine Foaia de Parcurs privind regimul liberalizat de vize în Uniunea Europeană în octombrie. Anunţul a fost lansat la Bruxelles de către comisarului european pentru afaceri externe, Cecilia Malmstrom, în cadrul unei întrevederi cu premierul Vlad Filat, transmite corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.

Până în octombrie, un grup de experţi ai Comisiei Europene urmează să evalueze paşii întreprinşi de autorităţile de la Chişinău în vederea eliminării vizelor pentru cetăţenii moldoveni. Ulterior, va fi elaborat şi aprobat şi un plan de acţiuni, care, odată realizat de autorităţile de la Chişinău, va permite cetăţenilor R.Moldova să circule liber în Uniunea Europeană.

Comisarului european pentru afaceri externe, Cecilia Malmstrom a apreciat reformele lansate de actuala guvernare, în special în domeniul justiţiei şi a afacerilor interne. „În această perioadă scurtă, Republica Moldova a obţinut rezultate foarte bune şi asta pentru că a demara reforme ambiţioase", a menţionat comisarul European.

La rândul său, premierul Vlad Filat a declarat că Republica Moldova este angajată plenar în realizarea la nivel naţional a reformelor necesare. Prim-ministru a făcut o trecere în revistă a acţiunilor realizate de R.Moldova în vederea scoaterii regimului de vize.

Printre acestea fiind aprobarea Legii străinului, racordată la standardele UE, iniţierea elaborării conceptului Managementului Integrat al Frontierei, decizia de eliberare exclusivă a paşapoartelor biometrice, începând cu 1 ianuarie 2011, ratificarea Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, adoptarea de către Guvern a Planului Naţional de Acţiuni în domeniul drepturilor omului, elaborarea Foii de parcurs privind reforma poliţiei cu asistenţa Consilierilor UE de rang înalt dar şi intensificarea consultărilor bilaterale în domeniul justiţiei şi afacerilor interne cu statele membre ale UE.

Experţii de la Asociaţia pentru Politică Externă susţin că progresele realizate până în prezent de către autorităţile de la Chişinău demonstrează că Moldova urmează aceiaşi traiectorie de reforme ca şi Macedonia, Muntenegru şi Serbia.

Acordarea unei eventuale Foii de Parcurs pentru R.Moldova va constitui un mesaj puternic de susţinere pentru forţele pro-europene din ţară. Un astfel de document va motiva şi mai mult autorităţile de la Chişinău să impulsioneze ritmul şi să îmbunătăţească calitatea reformelor şi de asemenea, ar oferi Uniunii Europene o importantă pârghie de influenţă asupra întregului proces de reforme politice, economice şi sociale.

Şansele ca R.Moldova să obţină o Foaie de Parcurs pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană vor depinde în mare măsură procesul de consultări, dar şi de modul în care Guvernul va reuşi să producă, pe termen scurt şi mediu, rezultate palpabile în realizarea unor reforme importante pentru liberalizarea regimului de vize, susţin experţii de la Chişinău.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu