Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cezar Preda: Dacă Blaga era ales anul trecut, PDL nu ajungea aici

cezar-preda-blaga-era-ales-anul-trecut-pdl-nu-ajungea-aici.jpg

Vasile Blaga (s) preia ştafeta de preşedinte al PDL de la Emil Boc (d).

Guvernul din umbră al PDL va fi realizat după coagularea forţelor de dreapta, la începutul toamnei. O spune la RFI prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda. El nu exclude o colaborare individuală cu unii membri ai PNL. Preda mai precizează că viitorul pol de dreapta ar putea include şi Noua Republică.

Ce se schimbă după Congresul extraordinar al PDL din 30 iunie? Cezar Preda spune că "în primul rând, se schimbă atitudinea Partidului Democrat Liberal şi se repoziţionează ca partid în ceea ce priveşte Opoziţia în România. PSD şi PNL au alergat cam singuri în ultima lună, creându-şi teme mai mult sau mai puţin interesante pentru români, dar neprimind ceea ce trebuie să primească un partid la Putere sau o coaliţie la Putere şi anume replica Opoziţiei şi replica puternică a Opoziţiei. De astăzi, PDL se înscrie în logica partidelor puternice de Opoziţie, în logica acţiunilor partidelor de Opoziţie şi eu cred că o s-o facem foarte bine".

Va exista un Guvern din umbră al PDL? Cezar Preda precizează că "este prematur să discutăm despre Guvernul din umbră, despre candidatul la postul de prim-ministru al partidului sau candidatul la preşedinţie. Cred că acest lucru se va întâmpla după ce vom coagula întregul spectru de centru-dreapta din România şi acest lucru se va realiza la începutul toamnei".

 

"Blaga, un bun preşedinte de partid"

 

Ar putea fi Vasile Blaga premierul PDL? Cezar Preda crede că "Blaga este un bun preşedinte de partid. Nu vreau să mă întorc, dar pot să amintesc, pentru că este datoria morală a mea şi pentru partidul meu, să spun că puteam să facem acest lucru de un an de zile şi n-ajungeam aici, Partidul Democrat Liberal. Trebuia să fi făcut acest lucru, pe care militanţii îl voiau şi anul trecut, atunci, dar l-am făcut acum".

Pe de altă parte, Cezar Preda nu exclude o colaborare individuală cu unii membri ai Partidului Naţional Liberal. "PNL şi-a pierdut n-aş spune identitatea, dar şi-a pierdut forţa de partid de dreapta, pentru că a intrat sub Partidul Social Democrat şi dacă urmăriţi acţiunile USL, veţi vedea că toate acţiunile sunt de stânga, sunt preponderent cu caracter socialist. Eu nu exclud individual oameni din PNL, dar ca şi partid, ei sunt într-o coaliţie şi eu cred că vor păstra această alianţă la parlamentare", spune prim-vicepreşedintele democrat-liberal.

Cezar Preda enumeră câteva formaţiuni care ar putea intra în viitorul pol de dreapta: "Mă refer la partidele mici de dreapta, de centru-dreapta, fie că se numeşte PNŢCD, eventual Partidul Ecologist, mă gândesc la platformele acestea civice de centru-dreapta, la tot ceea ce înseamnă societate care are preocupări politice în centru-dreapta şi de ce nu, la partidul care s-a înfiinţat săptămâna trecută, Noua Republică şi să vedem şi construcţia domnului Ungureanu".

 
Cezar Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Congresul PDL