Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cezar Preda critică reacţiile "isterizate" privind pensiile militarilor

Reacţiile în problema pensiilor militare au fost "emoţionale" şi chiar "isterizate". Declaraţia a fost făcută la RFI de vice-preşedintele PDL, Cezar Preda. El spune că "putem depăşi" lipsa de comunicare şi bâlbele oficialilor, pentru că întreaga problemă a fost deja explicată.

Cezar Preda afirmă că personal crede în explicaţiile oferite de ministrul Apărării, Gabriel Oprea. Vice-preşedintele PDL nu agreează reacţiile "emoţionale".

"Eu sunt până la urmă obligat şi chiar în măsură să vă spun că accept şi iau de bune explicaţiile oficialilor. Nu pot să iau niciodată drept adevăr speculaţii sau reacţii emoţionale la cald. Ceea ce s-a întâmplat în recalcularea pensiilor militarilor, de la primul fluturaş trimis pe luna ianuarie până astăzi nu a fost decât o reacţie emoţională exagerată, cu tot respectul, i-aş spune isterizată a unor persoane care ori n-au înţeles mecanismul ori n-aveau nici un interes să-l înţeleagă ori care ştiau sigur că-n urma acestui mecanism ies în pierdere, pentru că ceea ce a însemnat pentru ei viaţa militară n-a însemnat o viaţă cu stagiu complet şi cu obligaţiile faţă de statul român îndeplinite sută la sută", declară liderul democrat-liberal.

Preda asigură că majoritatea pensionarilor nu va pierde la pensii : "Majoritatea covârşitoare a militarilor nu vor pierde la pensii, din contră, cei care au stagiu militar complet vor câştiga la pensie".

Vice-preşedintele PDL e de părere că în realitate, cei mai vehemenţi critici ai recalculării pensiilor sunt militarii cu stagii incomplete. "Niciodată n-am să admit să discut cu oameni care să ia o pensie exagerată pe foarte puţini ani petrecuţi în armată, 10-15 ani, ieşiţi la pensie la 40 de ani, cu efectul unei Ordonanţe unde sumele au fost mai mult decât considerabile şi care vin acum şi spun că ei nu trebuie să mai muncească de la 40 de ani, ci din contră, ei trebuie să primească o pensie mare, calculată în acelaşi mod cu cei care au 30 de ani în armată şi care şi-au îndeplinit până la urmă un stagiu normal al unui om într-un stat european", explică Preda.

Liderul democrat-liberal admite însă că au existat unele probleme de comunicare la nivelul autorităţilor. "Modalitatea în care a fost comunicată această perioadă intermediară, până la recalcularea efectivă a tuturor pensiilor nu s-a explicat corespunzător, nu a fost o comunicare bună şi nu a fost, cred eu, cea mai fericită modalitate, de a ne raporta la salariul mediu. Eu cred că am depăşit această chestiune şi bâlbele care au fost din partea oficialilor recunoscute în parte, cred că putem depăşi acest lucru", conchide Cezar Preda.

Amintim, unii pensionari militari anunţă proteste, după ce pensii sub trei mii de lei au fost reduse, deşi Guvernul a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea a precizat miercuri, 19 ianuarie, că în această situaţie sunt 20% dintre pensionarii militari. Aceştia îşi vor primi banii înapoi retroactiv, potrivit demnitarului.

 
Cezar Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre pensiile militarilor