Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cezar Preda: M-am ciupit când am auzit că în două săptămâni facem reorganizarea!

cezar-preda-m-am-ciupit-cand-am-auzit-doua-saptamani-facem-reorganizarea.jpg

Cezar Preda crede că reorganizarea administrativ-teritorială este o necesitate.

"Asumarea răspunderii nu trebuie să devină o joacă!", spune la RFI deputatul PDL, Cezar Preda. În opinia sa, "este ruşinos" că Executivul apelează la asumarea răspunderii, pentru că nu-şi poate asigura majoritatea. Parlamentarul democrat-liberal declară că reorganizarea este necesară, dar că l-a speriat viteza cu care a fost anunţată şi spune că s-a ciupit, crezând că e "pe altă lume".

Subiectul reorganizării administrativ-teritoriale a României a fost promovat "cu agresivitate", declară deputatul PDL, Cezar Preda.

"Această agresivitate cu care s-a promovat proiectul de reorganizare a stârnit, cum se întâmplă de obicei în spaţiul public românesc, agitaţie. Proiectul este o necesitate. Suprapunerea lui însă cu modificarea Constituţiei, alte legi organice foarte importante, cum ar fi statutul minorităţilor, complexitatea acestor lucruri ne sperie şi reacţionăm visceral. Cred că se va continua această construcţie, dar cu mult mai mult calm, cu mult mai multă aplecare corectă asupra importanţei şi complexităţii acestor procese, este părerea mea", afirmă el.

 

Asumarea răspunderii "nu trebuie să devină o joacă"

 

Preda consideră că asumarea răspunderii "nu trebuie să devină o joacă": "Asumarea răspunderii, din punctul meu de vedere ca parlamentar nu trebuie să devină o joacă. Prea des ne asumăm răspunderea. Sunt deputat al puterii şi o spun fără reţinere: este ruşinos pentru noi, ca putere, pentru că asumarea răspunderii, în anumite cazuri, în afară de viteza de care am nevoie să scot un act normativ mai înseamnă şi frica de faptul că nu poţi să-ţi asiguri o majoritate! Or eu în general prefer să-mi votez un act normativ, decât să stau în bancă şi să aştept să strângă ei voturi, să treacă sau să blocheze actul normativ".

Cezar Preda crede în necesitatea reorganizării administrativ-teritoriale a României şi compară judeţele cu cetăţile Sodoma şi Gomora. "Eu cred în continuarea acestui demers, pentru că România are nevoie de o schimbare, după 40 şi ceva de ani. Starea de fapt a administraţiei locale româneşti, a modului în care s-au construit cetăţile româneşti, suntem foarte aproape, dacă-mi permiteţi, de Sodome şi Gomore, suntem foarte aproape de auto-flagelarea cetăţilor, ne construim sisteme mafiote, sisteme de încrengături, de instituţii, de persoane, care pur şi simplu blochează statul. Trebuie făcut ceva, trebuie să se aşeze oamenii deştepţi la masă şi să-i dea acestei ţări un viitor", spune deputatul PDL.

 

Cezar Preda: Suntem pe altă lume?

 

Cezar Preda admite că l-a "speriat" viteza cu care a fost promovat în spaţiul public subiectul reorganizării administrativ-teritoriale. "Chestia asta cu viteza şi pe mine m-a speriat. Când aud că se iese la televizor şi lideri marcanţi ai partidului meu spun că în două săptămâni ne-am asumat răspunderea, m-am gândit că sunt pe altă lume, m-am ciupit, e adevărat, nu-i adevărat, trăiesc o chestie reală? Deci apar dintr-odată şi spun că în două săptămâni împărţim ţara în opt?", se întreabă deputatul PDL, Cezar Preda.

 
Cezar Preda, intervievat de Cosmin Ruscior, despre reorganizarea administrativ-teritorială