Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Charles Taylor, condamnat la 50 de ani de închisoare

charles-taylor-condamnat-50-ani-inchisoare.jpg

Fostul preşedinte liberian, Charles Taylor (Foto: Reuters/Toussaint Kluiters/United Photos)

Tribunalul special pentru Sierra Leone l-a condamnat miercuri pe fostul preşedinte liberian, Charles Taylor, la 50 de ani de închisoare. Taylor a fost găsit vinovat pe 26 aprilie de crime de război şi crime împotriva umanităţii. Pedeapsa este sinonimă cu închisoarea pe viaţă pentru fostul şef de stat liberian, în vârstă de 64 de ani. Instanţa care a dat verdictul are sediul la Haga.

Judecătorii l-au găsit vinovat pe Charles Taylor pentru că "i-a ajutat şi încurajat" pe rebelii din Frontul Revoluţionar Unit din Sierra Leone să comită crime teribile în timpul războiului civil şi că a planificat împreună cu aceştia trei atacuri mortale.

Judecătorii vorbesc între altele despre copii-soldaţi marcaţi pe viaţă, femei violate şi zeci de mii de victime în Sierra Leone.

Pentru magistraţi, circumstanţele atenuante invocate de avocaţii lui Charles Taylor nu pot fi luate în calcul: nici vârsta fostului preşedinte liberian, nici plecarea sa de la putere în 2003, nici buna sa conduită la închisoare şi nici rolul său public în timpul negocierilor de pace din Sierra Leone.

Dimpotrivă, judecătorii afirmă că Taylor a făcut un joc dublu: făcea declaraţii de pace, dar îi încuraja în culise pe rebeli să continue războiul. Magistraţii estimează că fără el, conflictul din Sierra Leone s-ar fi încheiat mai devreme. Poziţia sa de preşedinte constituie un factor agravant.

Avocaţii fostului preşedinte liberian au acum două luni la dispoziţie pentru a face apel.