Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cheney a vrut ca Bush să bombardeze Siria

54821984-012723810-1.jpg

In My Time; Foto: AP

Fostul vicepreşedinte american Dick Cheney dezvăluie în autobiografia sa că l-a îndemnat pe preşedintele George W. Bush să bombardeze o instalaţie siriană suspectă de activităţi nucleare în anul 2007. Cheney mai spune în cartea ce va fi publicată săptămâna viitoare că a fost “o voce singuratică” în îndemnul de a lansa o operaţiune militară împotriva Siriei.

Pe lângă această informaţie, Dick Cheney mai scrie în memoriile sale şi despre Condoleezza Rice şi Colin Powell – amândoi foşti secretari de stat – şi îi critică destul de vehement.

Cartea se intitulează In My Time: A Personal and Political Memoir. În paginile ce vor ajunge în librării începând cu săptămâna următoare, Cheney descrie o şedinţă de la Casa Albă. După ce ar fi propus bombardarea Siriei, preşedintele Bush ar fi întrebat staff-ul: Mai este cineva de acord cu vicepresedintele?Nicio mână nu a fost ridicată în sală”, scrie fostul demnitar american.

El precizează că reticenţa consilierilor lui Bush era generată de informaţiile greşite furnizate de CIA în legătură cu armele de distrugere în masă din Irak – acestea s-au dovedit a fi inexistente odată ce operaţiunea se desfăşura în teren. Israelul a bombardat acea ţintă mai târziu în anul 2007.

Pe Condoleezza Rice, Cheney o acuză că ar fi fost prea naivă în încercarea de a ajunge la o înţelegere privind programul nuclear nord-coreean. Iar despre Colin Powell, fostul vicepreşedinte scrie că acesta ar fi încercat să-l submineze pe preşedintele Bush prin critici la adresa administraţiei exprimate în prezenţa unor oameni din afara administraţiei.