Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China acuză Japonia de furt

china-acuza-japonia-furt.jpg

Ministrul chinez de Externe, Yang Jiechi (centru) (Foto: Reuters)

Conflictul diplomatic dintre China şi Japonia s-a mutat la ONU: de la tribuna Organizaţiei Naţiunilor Unite, Beijingul a acuzat oficial Japonia de furt, în cazul insulelor din Marea Chinei de Est, obiectul noii dispute.

Şeful diplomaţiei chineze, Yang Jiechi, a acuzat Japonia că ar fi furat insulele în 1895, către finalul războiului chino-japonez şi ar fi "forţat Guvernul chinez să semneze un tratat inegal, pentru a-i ceda aceste teritorii". Înaltul oficial de la Beijing a avertizat că în aceste condiţii, naţionalizarea recentă de către Japonia a insulelor din această regiune reprezintă "un act unilateral", "ilegal, nul şi neavenit" şi "un act care atentează la suveranitatea teritorială a Chinei".

Declaraţia dură vine după ce cu o zi înainte, premierul japonez, Yoshihiko Noda, a afirmat tot de la tribuna ONU că nu există "niciun compromis" posibil cu China cu privire la suveranitatea insulelor Senkaku. Noda a apreciat că Beijingul a înţeles greşit problemele aflate în joc şi i-a solicitat să oprească atacurile împotriva intereselor japoneze în China.

În dispută au intervenit şi Statele Unite, care prin vocea secretarului de Stat american au lansat un nou apel către ambele părţi "să se angajeze într-un dialog, care să calmeze apele".