Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China îi cere lui Obama să anuleze întâlnirea cu Dalai Lama

dalai-lama-01.jpg

Liderul spiritual tibetan Dalai Lama

China i-a cerut sâmbătă preşedintelui american Barack Obama să anuleze decizia de a se întâlni cu Dalai Lama, luată cu câteva ore înainte, considerând că Washingtonul pune astfel sub semnul întrebării integritatea sa teritorială şi suveranitatea sa asupra Tibetului.

Încă de la anunţul acestei informaţii, ministerul şi ambasada chineză în Statele Unite au "protestat oficial" faţă de decizia lui Obama, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de Mediafax.

China cere Statelor Unite să nu "interfereze în afacerile interne chineze" şi să nu facă nimic susceptibil de a "prejudicia relaţiile sino-americane".

Liderul spiritual al tibetanilor, care şi-a părăsit ţara în 1959, după eşecul revoltei împotriva prezenţei chineze, dă asigurări că nu cere decât o autonomie reală pentru Tibet. Dar Beijingul îl acuză pe Dalai Lama că vrea independenţa "Acoperişului lumii".

Potrivit preşedinţiei americane, Obama va sublinia "susţinerea sa durabilă faţă de dialog între reprezentanţii lui Dalai Lama şi Guvernul chinez pentru rezolvarea divergenţelor lor".

Casa Albă şi-a luat însă măsuri de precauţie organizând întâlnirea nu în Biroul Oval, unde preşedinţii americani primesc şefii de stat, ci în Sala hărţilor, departe de presă.