Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China, pregatită să cucerească Africa

egipt-20091108122950.jpg

Premierul chinez Wen Jiabao (mijloc) împreună cu omologul său egiptean (dreapta) şi ministrul egiptean al comerţului (Photo Reuters)

Egiptul găzduieşte începând de duminică, pentru două zile, un important forum economic China -Africa. În ultimii ani China este tot mai prezentă din punct de vedere economic pe continentul african, unde îşi plasează pionii pas cu pas, cu tenacitate şi în stilul ei, discret şi eficient. Chinezii sunt chiar mai eficienţi decât americanii şi decât europenii în materie de obţinere a unor contracte pentru că ei au următoarea strategie: nu amestecă afacerile cu politica.

Egiptul găzduieşte începând de duminică, pentru două zile, un important forum economic China -Africa.

În ultimii ani China este tot mai prezentă din punct de vedere economic pe continentul african, unde îşi plasează pionii pas cu pas, cu tenacitate şi în stilul ei, discret şi eficient.

Chinezii sunt chiar mai eficienţi decât americanii şi decât europenii în materie de obţinere a unor contracte pentru că ei au următoarea strategie: nu amestecă afacerile cu politica. Altfel spus chinezii vin cu următorul discurs: ce ne interesează pe noi este profitul, vrem să investim la voi, vom crea locuri de muncă, toată lumea va fi mulţumită, şi nu vă vom pune nici măcar o singură întrebare în legătură cu situaţia drepturilor omului la voi acasă, cu starea statului de drept sau cu reformele în materie de democraţie.

Stat totalitar care a adoptat capitalismul economic, China ştie să discute cu numeroşii dictatori din Africa şi să ocupe terenul acolo unde condiţiile puse de occidentali irită.

Aşa se face că investiţiile directe realizate de chinezi în ţările africane au crescut spectaculos: de la 491 de milioane de dolari în 2003, la aproape 8 miliarde de dolari în 2008. China investeşte peste tot, în ţări diferite cu regimuri diferite cu situaţii diferite, aflate sau nu în război unele cu altele sau frământate de conflicte civile sau de crize...

Nu există baricadă în faţa tăvălugului economic chinez, chinezii sunt capabili să găsească un teren de înţelegere peste tot, de la Sudan până la Angola şi de la Guineea până la Algeria.

China este avidă în primul rând de materii prime şi de energie. Ea importă din Africa mult petrol şi exportă masiv maşini, aparate electrice şi bunuri de larg consum. Cinismul chinez este însă, mai nou, receptat şi de africani. Cum s-a văzut cu ocazia semnării unui contract cu Guineea, o investiţie de 7 miliarde de dolari în sectorul minier, contract semnat doar la câteva zile după ce puterea din Guineea a tras în opozanţii care manifestau şi ucigând 150 dintre aceştia.

Chinezii sunt criticaţi însă mult mai pe faţă de occidentali, care le reproşează, de exemplu, sprijinul acordat regimului sudanez, vinovat de cumplite masacre în regiunea Darfur.

Câteva ţări africane rămân însă prudente în faţa ofensivei economice chineze, precum Nigeria, care refuză o propunere a Chinei, de a cumpăra o şesime din rezervele sale de petrol. Un responsabil al Uniunii Africane spunea, citat de Agenţia France Presse: nu e normal ca Africa să iasă din colonialism şi din neocolonialism pentru a cădea cu mâinile legate în neocolonialismul chinez. China a mai semnat acorduri cu diverse state şi şefi de stat africani pentru închirierea unor vaste suprafeţe de pământ, supuse apoi culturilor intensive...

Revenind la actualul Forum economic China-Africa, să mai precizăm că el a ajuns la a patra ediţie, el fiind un forum trienal: întâlniri de acest gen au mai avut loc în 2000 şi 2006 la Beijing, şi în 2003 la Adis Abeba. Acum, conferinţa are loc la Charm el Cheik, pe malul Mării Roşii, iar pe agenda discuţiilor figurează cooperarea pentru perioada 2010-2012. Vor fi prezenţi şefi de stat sau de guvern, precum şi miniştrii de externe sau ai economiei din 50 de ţări.