
Politică
China ridică tonul la SUA, după întâlnirea Obama-Dalai Lama
china-ridica-tonul-sua-intalnirea-obama-dalai-lama.jpg

China făcuse anterior apel la Statele Unite să nu dea curs întâlnirii cu Dalai Lama, anunţate pentru sâmbătă, avertizând că aceasta ar putea afecta relaţiile dintre cele două ţări.
După reuniunea privată de 45 de minute de la Casa Albă, China a anunţat că Ministerul de Externe de la Beijing şi ambasada sa de la Washington au înaintat proteste. ”Un astfel de act reprezintă un amestec grosolan în afacerile interne ale Chinei, a rănit sentimentele poporului chinez şi a afectat relaţiile sino-americane”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze.
”Cerem părţii americane să ia cu seriozitate în considerare poziţia Chinei, să adopte imediat măsuri pentru a elimina impactul dăunător, să pună capăt amestecului în afacerile interne ale Chinei şi să înceteze să susţină forţele separatiste anti-chineze, care militează pentru independenţa Tibetului”, se mai precizează în comunicatul oficial.
Obama susține respectarea drepturilor omului în Tibet
Preşedintele american, Barack Obama, şi-a exprimat "susţinerea fermă" în favoarea drepturilor omului în Tibet, în timpul întâlnirii sale cu Dalai Lama, sâmbătă, la Casa Albă, a anunţat preşedinţia americană, citată de France Presse.
"Preşedintele a lăudat îndelung angajamentul lui Dalai Lama în favoarea non-violenţei şi dialogului cu China", precum şi căutarea "căii de mijloc", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, într-un comunicat.
"Preşedintele şi-a reiterat susţinerea fermă faţă de protejarea culturii, religiei şi tradiţiilor tibetane în Tibet şi în restul lumii", precizează textul.
Obama: Tibetul face parte din China
Barack Obama a reafirmat că Statele Unite consideră că Tibetul face parte din China. "Dalai Lama a declarat că nu caută independenţa Tibetului şi că speră că dialogul între reprezentanţii săi şi Guvernul chinez va putea să fie reluat în curând", continuă textul preşedinţiei.
Beijingul apreciază că Dalai Lama este un separatist. Nouă şedinţe de negociere între emisari ai lui Dalai Lama şi ai Beijingului, ultima având loc în ianuarie s-au desfăşurat fără rezultate tangibile, sugerând pentru numeroşi tibetani că de fapt chinezii aşteaptă decesul călugărului budist în vârstă de 76 de ani.
Casa Albă şi-a multiplicat precauţiile, pentru a asigura o discreţie maximă în aşteptarea protestelor Beijingului, anunţând întâlnirea dintre Barack Obama și Dalai Lama în ultimul moment, vineri seara.