Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China şi SUA caută reconcilierea

jintao-hu-omologul-american-barack-obama.jpg

Preşedintele chinez, Hu Jintao şi cel american, Barack Obama

Preşedintele Chinei, Hu Jintao soseşte marţi seară la Washington, pentru o vizită de trei zile, prima sub administraţia lui Barack Obama. Subiectele sensibile nu vor lipsi de pe agenda discuţiilor, pe care le vor purta liderii celor două superputeri.

Înaintea decolării sale spre capitala federală americană, Hu Jintao a recunoscut în faţa presei americane că "există diferenţe şi chestiuni sensibile", care cântăresc greu în relaţiile sino-americane. Liderul comunist nu a precizat care sunt aceste chestiuni sensibile şi diferenţe, dar ele sunt mai mult sau mai puţin cunoscute : subevaluarea yuanului, moneda naţională chineză, neînţelegeri comerciale, vânzări de arme americane Taiwanului, vizita lui Dalai Lama, laureatul premiului Nobel pentru Pace, libertatea pe Internet, Corea de Nord sau rivalităţile din Pacific - lista fricţiunilor care s-au evidenţiat anul trecut este impresionantă.

În opinia lui Hu Jintao, cele două părţi trebuie să-şi menţină direcţia, să-şi amplifice schimburile şi să caute să se înţeleagă, în ciuda divergenţelor.

Rămâne de văzut ce rezultate va da această vizită efectuată de preşedintele chinez în SUA, mai întâi la Washington, unde va fi primit la Casa Albă şi apoi la Chicago.

Analiştii sunt pesimişti, la fel şi opinia publică din China, care este sceptică. Peste jumătate dintre chinezi afirmă că relaţiile sino-americane s-au degradat anul trecut. O deteriorare pusă de 80% dintre cei intervievaţi pe seama administraţiei Obama, rezultat care nu trebuie să ne mire, dacă precizăm că ancheta a fost făcută de presa oficială de la Beijing.