Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chirtoacă şi Dodon, spre turul doi la Chişinău

chirtoaca-dodon-turul-doi-chisinau.jpg

Dorin Chirtoacă şi Igor Dodon ar putea merge în turul doi al alegerilor locale pentru Primăria Chişinăului.

Primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă şi candidatul comunist, Igor Dodon s-ar putea confrunta în turul al doilea al alegerilor locale. Nici unul dintre cei doi candidaţi nu a reuşit să obţină peste 50% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale. Până luni seară fuseseră numărate 96% din buletinele de vot.

Diferenţa dintre cei doi principali candidaţi la Primăria Chişinăului a scăzut: Igor Dodon a obţinut 48,68%, în timp ce Dorin Chirtoacă, 46,10 procente. Asta înseamnă că ei ar urma să se confrunte într-un al doilea tur de scrutin.

Situaţia s-a schimbat faţă de exit-poll-urile publicate imediat după închiderea urnelor. Dacă duminică seară, liberalul Dorin Chirtoacă era dat câştigător la o diferenţă mai mult decât confortabilă, adică de peste zece procente, luni dimineaţă lucrurile au stat cu totul altfel, comunistul Igor Dodon trecând în frunte.

Rezultatul a fost contestat însă de Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova, care a infirmat datele prezentate de Comisia Electorală Chişinău. Aceasta a anunţat luni dimineaţă rezultate după numărarea a 99% din voturi, dar Comisia Electorală Centrală a precizat apoi că în realitate rezultatele indicau situaţia după prelucrarea a mai puţin de jumătate dintre secţiile de vot.

Ulterior, rezultatele parţiale au arătat o reducere constantă a diferenţei dintre cei doi candidaţi.

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac