Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chişinău: AIE a anunţat candidatul pentru preşedinţie

chisinau-aie-anuntat-candidatul-presedintie.jpg

Nicolae Timofti, candidatul AIE la preşedinţia Republicii Moldova

Şeful Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Timofti, este candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la preşedinţia Republicii Moldova. Anunţul oficial a fost făcut de liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, după ce s-a ajuns la un consens.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

După ce a fost prezentat oficial, candidatul Alianţei la funcţia de preşedinte, Nicolae Timofti a declarat că nu va fi preşedintele unui grup de oameni, ci al cetăţenilor Republicii Moldova. "Este o mare răspundere şi vom face tot pentru a fi linişte în societate", a spus Timofti.

"Nicolae Timofti este o persoană deplin eligibilă pentru această funcţie şi vine să întruneasă acelea viziuni pe care le-am înaintat noi. Vineri vom vota şi vom pune punct unei crize politice de durată şi vom intra într-o fază calitativă pentru ţară", a spus preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, i-a invitat pe comunişti la şedinţa de vineri, pentru a vota candidatul Alianţei.

Partidul Comuniştilor a anunţat însă că nu recunoaşte candidatura AIE şi chiar în ziua scrutinului va organiza un maş social de amploare, protestând astfel faţă de ilegalităţile comise de actualul Legislativ.

"Stabilirea datei alegerilor şefului statului este o farsă a Alianţei pentru Integrare Europeană. Puterea actuala este ilegală şi anti-constituţională", spune preşedintele PCRM, Vladimir Voronin. Opoziţia insistă ca Parlamentul să fie dizolvat şi să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.

Şedinţa specială a Parlamentului pentru alegerea şefului statului va avea loc vineri, 16 martie, la ora 15.

Deocamdată nu se ştie dacă grupul socialiştilor va vota pentru candidatul propus de AIE. În contextul oferirii votului de către grupul Dodon, preşedintele interimar, Marian Lupu, a menţionat că scenarii de eşec nu sunt examinate, doar cele reuşite. "Vom face tot ca vineri să avem o poveste de succes", a menţionat şeful statului.

Pentru a alege preşedintele, este nevoie de 61 de voturi. Alianţa dispune însă de 58 de voturi.

Republica Moldova a rămas fără preşedinte de aproape trei ani. Din 2009, au fost organizate patru tentative de alegere a şefului statului. Toate au eşuat.

Nicolae Timofti s-a născut pe 22 decembrie 1948 în satul Ciutuleşti, Floreşti. A fost numit preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii pe 4 martie 2011, în timp ce era judecător la Curtea Supremă de Justiţie. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. După reformarea sistemului judecătoresc, în 1996, este numit preşedinte al Curţii de Apel şi destituit din această funcţie în decembrie 2001, fără motive justificate. Din 1996 şi până în prezent este preşedinte al Asociaţiei Judecatorilor din Moldova. Este deţinătorul ordinului "Gloria Muncii" şi al titlului de "Om emerit". Are trei fii.