Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Altercații și huiduieli de Ziua Victoriei

descarcare-1.jpg

Chișinău: Altercații și huiduieli de Ziua Victoriei

Ca și în Rusia, și în Republica Moldova este sărbătorită astăzi a 68-a aniversare a victoriei asupra Germaniei naziste. La Chișinău s-au înregistrat altercații în timp ce Ambasada Federației Ruse organiza în Piața Marii Adunări Naționale un spectacol la care au fost aduși artiști renumiți din Rusia. Nemulțumiți de desfășurarea concertului au fost mai mulți politicieni, ONG-uri și cetățeni care-și doresc unirea Republicii Moldova cu România.

Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Adunați în fața monumentului lui Ștefan cel Mare, un grup de tineri, membri ai Platformei civice ”Acțiunea 2012” spun că Ziua de 9 mai în Republica Moldova poate exista doar ca şi zi neagră în calendar, în memoria celor care au căzut pradă războiului.”Spațiu cheie în anii 89-90 ai luptei pentru limbă și independență față de URSS, Piața Marii Adunări Naționale a devenit în timp un simbol al celui de-al doilea stat românesc, simbol care este subminat şi sfidat odată cu aceste acţiuni de elogiere a unui stat ce a provocat milioane de morţi în timpul existenţei lui”, susțin tinerii.

Ei consideră că desfășurarea unui concert în Piața Marii Adunări Naționale este o insultă adusă fiecăruia dintre noi.”Părinţii noştri au ieşit în stradă cu zecile de mii, pentru ca după aproape 22 de ani să domine secera și ciocanul comunist în acest spaţiu? Piaţa Marii Adunări Naţionale ne-a eliberat de URSS, cerem să nu se uite acest lucru”.

În timp ce protestau pașnic în centrul orașului, tinerii unioniști au fost scuipați, îmbrânciți și huiduiți de către mai mulâi cetățeni pro-ruși. Zeci de polițiști au intervenit pentru a-i dispersa.

Vicepremier rus în vizită neoficială la Chișinău

Cu prilejul Zilei Victoriei, la Tiraspol dar și la Chișinău s-a aflat vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. În cadrul unui briefing pe care l-a susținut împreună cu liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk, Rogozin a declarat că „criza politică pe care o vedem în Republica Moldova demonstrează că ideea de evadare la Bruxelles nu a funcționat. Și niciodată nu va funcționa. Republica Moldova se va apropia mai devreme sau mai târziu de Federația Rusă, deoarece avem o istorie comună și trebuie să fim împreună”, scrie Ziarul Național.

Rogozin afirmă că Europa impune niște condiții dure pe care „adevărații patrioți” ai R.Moldova nu ar trebui să le accepte, de aceea unica soluție pentru dezvoltarea statului este apropierea de Rusia, Uniunea Vamală și Uniunea Euroasiatică.

Vicepremierul rus a mai precizat că Moscova va continua să finanțeze diferite proiecte sociale în Transnistria și va monitoriza personal realizarea acestora. Până în luna septembrie, Federația Rusă va transmite Transnistriei opt ambulanțe noi, iar până la sfârșitul acestui an va repara clădirile câtorva spitale, grădinițe și școli din regiune și va construi un bloc nou pentru facultatea de medicină din cadrul Universității de Stat a Transnistriei.

Deşi a anunţat că vine într-o vizită privată la Chişinău, viceprim-ministrul rus, Dmitri Rogozin, a ieşit cu un mesaj de felicitare în cadrul concertului organizat de Ambasada Rusiei în Moldova, dedicat Zilei Victoriei, anunță Publika. "Suntem liberi azi, trăim azi datorită lor, celor care au luptat pentru liberatate. Voi fi fericit dacă Moldova va sărbători în fiecare an aşa ca astăzi această zi mare, care ne uneşte", a conchis Rogozin la Chișinău.