Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chisinau-explicatii

Opoziţia de la Chişinău cere explicaţii autorităţilor comuniste pentru expulzarea celor doi diplomaţi romani.

Joi dupa-amiaza a expirat termenul în care cei doi diplomaţi români, Laurenţiu Pintea şi Vasile Nanea trebuiau să părăsească Republica Moldova. Opoziţia de la Chişinău consideră drept absolut inacceptabilă tensionarea deliberată a relaţiilor moldo-române şi vrea să ştie motivele pentru care au fost expulzaţi cei doi diplomaţi.
Preşedintele Partidului democrat, Dumitru Diacov, a declarat la RFI că regretă gestul autorităţilor moldovene. Din păcate, spune Diacov, relaţiile moldo-române sunt folosite la Chişinău în jocuri politice murdare dictate de interesele de partid. Astfel comuniştii doresc să-şi mobilizeze electiratul de sorginte antiromânească pentru alegerile din 2009.
Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova a dat publicităţii un comunicat în care cere autorităţilor comuniste să manifeste responsabilitate şi spirit european în gestionarea relaţiilor bilaterale fără a recurge la metode lipsite de civilizaţie şi bun simţ.
PLDM împărtăşeşte convingerea fermă că relaţiile actuale între Republica Moldova şi România reprezintă produsul unei guvernări perimate şi anti-europene de la Chişinău, şi îşi exprimă speranţa că acest fapt este înţeles în deplină măsură de către toţi cetăţenii români.
Expulzarea diplomaţilor români din RM vorbeste despre o clara apropiere de Moscova a autorităţilor comuniste de la Chişinău în anul preelectoral 2008, a declarat la RFI analistul politic Liliana Viţu.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău nu a explicat motivele expulzării celor doi diplomaţi români, Vasile Nanea şi Laurenţiu Pintea. Într-o notă informativă se arată doar că activitatea celor doi ar fi incompatibilă cu statutul diplomatic. Ministerul de Externe de la Chişinău a cerut totodată ambasadorului RM la Bucureşti, Lidia Guţu, să revină în ţară pentru consultări.
Trebuie spus că gestul autorităţilor comunişte vine la doar cîteva zile după ce preşedintele Vladimir Voronin a declarat că România nu recunoaşte identitatea naţională a RM.
Ilona Spătaru, din Chişinău, pentru RFI