Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chişinău: Rezultatele finale, aşteptate cu încordare

chisinau-rezultatele-finale-asteptate-incordare.jpg

Rezultatele finale ale alegerilor locale aşteptate cu încordare la Chişinău

Rezultatele finale ale alegerilor locale se lasă aşteptate la Chişinău. Rezultatele parţiale au uluit însă pe toată lumea recunoaşte la RFI analistul politic moldovean Cornel Ciurea. Potrivit acestuia, "foarte mulţi comentatori, analişti experţi sunt uluiţi de aceste rezultate (n.r. parţiale) şi încearcă să găsească explicaţii pentru că sondajele îl creditau totuşi pe Dorin Chirtoacă drept favorit al acestei curse".

Analistul politic Cornel Ciurea explică la RFI atmosfera de la Chişinău: "dacă vreţi trăim cu toţii o disonanţă cognitivă. Toate explicaţiile noastre  din perioada campaniei pot fi acum aruncate cu uşurinţă la coşul de gunoi ceea ce este cu siguranţă deprimant".

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Potrivit celor mai noi rezultate date publicităţii de Comisia Electorală Centrală, comunistul Igor Dodon conduce cu 51,35% dupa numărarea a 52% din voturi. Actualul primar şi candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, se află pe locul doi cu 44,32% din voturi.

Potrivit legislaţiei din Republica Moldova, al doilea tur de scrutin, în care bătălia se va da între primii doi candidaţi, va fi organizat doar dacă niciun candidat nu obţine majoritatea în primul tur, adică peste 50% din voturi. Daca unul dintre acestia obtine peste 50%, el este ales din primul tur.

Chişinăul are în componenţa sa 35 localităţi: 1 municipiu (cu 5 sectoare), 6 oraşe (care includ 2 sate), precum şi 12 comune care includ 14 sate.

Voturile numărate până acum sunt, în majoritate, cele din Chişinău, nu şi din suburbii, al căror favorit este considerat Dorin Chirtoacă.

Chişinăul a avut de ales între continuarea unei politici europene şi un trecut comunist, după o campanie electorală care a fost, susţin analiştii, una dintre cele mai violente.

A avut de toate: agresiuni fizice, ameninţări, atacuri la persoană, mişcări politice surprinzătoare, numere false ale unor ziare cunoscute, poze şi filmuleţe trucate.

Rezultate pe ţară la alegerile locale din 5 iunie

Rezultatele alegerilor locale din 5 iunie din Republica Moldova au următoarea configuraţie după numărarea a peste 90 la sută din voturi: în consiliile raionale, comuniştii, deşi s-au situat pe primul loc, au obţinut o rată medie de 32,7%, cu 7% mai puţin decât la alegerile parlamentare din noiembrie 2010. Partidul Liberal Democrat – 25,9% (-3% faţă de noiembrie 2010), Partidul Democrat - 20% (+7%) şi Partidul Liberal 11,3% (+2%).

În ceea ce priveşte numărul de primari, pe primul loc se situează PLD – cu 26% din primării, iar comuniştii pe locul doi – cu aproximativ 24% din primării. PD este  pe locul trei, cu 22%, urmat de PL, cu aproape 12% din primării.

 
Analistul politic Cornel Ciurea, corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac despre alegerile locale şi rezultate