Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chişinăul caută sprijin şi la Moscova

leanca-iurie-ministrul-moldovean-externe-guvernul-filat.jpg

Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă pleacă luni, 28 martie, la Moscova, unde se întâlneşte cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Printre problemele ce urmează a fi discutate se numără şi dosarul transnistrean.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe (MAE) de la Chişinău, şeful diplomaţiei moldovene se va întâlni la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov, cu care va discuta, "un spectru larg de subiecte ce ţin de relaţiile bilaterale, precum şi unele chestiuni de pe agenda internaţională".

La finele vizitei, Iurie Leancă şi Serghei Lavrov vor semna un program de colaborare în domeniul umanitar între guvernele celor două ţări, pentru următorii trei ani.

Ministrul de Externe al Republicii Moldova se va întâlni la Moscova şi cu un grup de analişti politici specializaţi în relaţii internaţionale.

Dacă MAE de la Chişinău a anunţat vizita la Moscova într-un comunicat de presă scurt şi sec, Ministerul de Externe al Rusiei a calificat această vizită drept "un element pozitiv al dialogului politic bilateral moldo-rus".

Reprezentantul oficial al Externelor de la Moscova, Aleksandr Lukaşevici a declarat că în cadrul acestei vizite se va discuta despre eficientizarea proceselor integraţioniste din cadrul CSI, despre mai multe probleme comercial-economice,  dar şi despre problema transnistreană.

"De autorităţile Republicii Moldova depinde cum va evolua deblocarea procesului de negocieri şi ce compromisuri ar putea fi atinse pentru identificarea unui statut special pentru Transnistria", a spus Aleksandr Lukaşevici.

Vizita ministrului Leancă la Moscova survine la zece zile după o vizită la Bucureşti, unde se întâlnise cu omologul său român, Teodor Baconschi şi cu preşedintele Traian Băsescu, cu care discutase unele proiecte cu caracter energetic, în încercarea Chişinăului de a reduce din dependenţa totală a Republicii Moldova faţă de gazul rusesc.