Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chisinaul - cea mai ieftina capitala europeana

200806-5269.jpg

Chisinaul - cea mai ieftina capitala europeana

Chisinaul este cea mai ieftina capitala din Europa, atit din punctul de vedere al costurilor vietii, cât si al salariilor incasate de moldoveni - iata ce arata un studiu realizat de Federaţia Angajatorilor Europeni. Turiştii sunt încântaţi de transportul, restaurantele şi cluburile la preţuri foarte mici, însă Chişinăul devine din ce în ce mai scump pentru moldoveni.

Chisinaul este cea mai ieftina capitala din Europa, atit din punctul de vedere al costurilor vietii, cât si al salariilor incasate de moldoveni - iata ce arata un studiu realizat de Federaţia Angajatorilor Europeni.

Turiştii sunt încântaţi de transportul, restaurantele şi cluburile la preţuri foarte mici, însă Chişinăul devine din ce în ce mai scump pentru moldoveni.

Chiar dacă la Chişinău preţurile sunt de 70 de ori mai mici decât la Oslo, capitala Norvegiei, cel mai scump oraş din Europa, pentru moldoveni acestea sunt usturătoare. Numai în ultimele două luni, preţurile la alimente şi haine au crescut cu aproape 40 la sută şi asta în condiţiile în care angajaţii din Republica Moldova au cele mai mici lefuri din Europa. Chiar şi vânzătorii care au misiunea zilnică de a-i convinge pe toţi să cumpere, recunosc că valoarea produselor şi mărfurilor a crescut exagerat în ultima perioadă: (audio)

Potrivit unui studiu al Federaţiei Angajatorilor Europeni, salariul minim lunar al unui angajat din Republica Moldova este de 34 de ori mai mic decât salariul unui angajat din Luxemburg, ţară cu cele mai mari lefuri din Europa. Cu 766 de lei, sau 49 de EURO, oamenii nu pot cumpăra nici minimul necesar pentru existenţă.

În şedinţa de azi a Parlamentului de la Chişinău, Partidul Social Democrat a cerut Guvernului să prezinte în cel mai scurt timp un raport despre situaţia preţurilor şi despre măsurile întreprinse de Executiv pentru protecţia persoanelor sărace.

PSD a îndemnat Guvernul să renunţe la mecanismele administrative de stopare a inflaţiei, care sunt ineficiente şi conduc la scăderea puterii de cumpărare şi să aplice mecanisme economice care să asigure creşterea veniturilor populaţiei şi crearea de noi locuri de muncă.

Chişinău, Ilona Spătaru

19/06/2008; 12h50