Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chişinăul doreşte semnarea unui nou Plan individual de acţiuni cu NATO

200810-7668.jpg

Chişinăul doreşte semnarea unui nou Plan individual de acţiuni cu NATO

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer s-a aflat în vizită de lucru la Chişinău pentru a vedea cum Republica Moldova realizează planul individual de acţiuni al parteneriatului Moldova-NATO.

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer s-a aflat în vizită de lucru la Chişinău pentru a vedea cum Republica Moldova realizează planul individual de acţiuni al parteneriatului Moldova-NATO. Jaap de Hoop Scheffer a apreciat drept fructuos dialogul politic dintre Chişinău şi Alianţa Nord Atlantică.

Chişinăul doreşte semnarea unui nou Plan individual de acţiuni al Parteneriatului Moldova- NATO. Despre aceasta a anunţat preşedintele Vladimir Voronin în cadrul unei întrevederi cu secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Primul plan al parteneriatului Moldova-NATO a fost semnat pe 19 mai 2006, pe o perioadă de doi ani. Planurile individuale de acţiuni sunt documente destinate ţărilor care doresc să-şi aprofundeze relaţiile cu Alianţa Nord Atlantică. Prin realizarea acestor documente, Republica Moldova, ţară cu statut de neutralitate, nu urmăreşte obiectivul aderării la NATO, ci accelerarea procesului de reforme în sectoarele apărării şi securităţii naţionale. Preşedintele Vladimir Voronin (audio). „Cooperarea dintre Republica Moldova şi NATO este una extrem de fructuoasă, a declarat la rândul său, secretarul general al Alianţei Nord Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer (audio).

„Am discutat diferite aspecte ale colaborării dintre Republica Moldova şi NATO. Vreau să accentuez că aceasta are loc cu respectul total şi fără echivoc al principiului neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova. Avem un dialog politic fructuos, dorim să consolidăm acest dialog în cadrul planului individual de acţiuni. Am discutat şi despre problema transnistreană. Sperăm că prin respectarea de către Federaţia Rusă a angajamentelor de la Istambul, angajamente ce vizează retragerea trupelor ruse din Republica Moldova, conflictul să fie rezolvat.

Subliniez că NATO nu are mandat în această problemă, dar membrii alianţei speră sincer că o soluţie poate fi găsită în această problemă. Sperăm de asemenea că în primăvară vor fi organizate alegeri cu adevărat libere şi corecte în Republica Moldova, a mai spus secretarul general NATO.

Trebuie spus că Republica Moldova a aderat la Programul Parteneriat pentru pace al Alianţei Nord Atlantice în anul 1994.

Chişinău; Ilona Spătaru

31/10/2008 (10h05)