Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chişinăul, fortăreaţă pentru vizita lui Joe Biden

chisinau-arc-triumf.jpg

Chişinăul, pregătit pentru vizita lui Joe Biden.

Autorităţile din Republica Moldova au întreprins măsuri de securitate fără precedent în legătură cu vizita de vineri, 11 martie, a vice-preşedintelui american Joe Biden la Chişinău, oraş transformat într-o adevărată fortăreaţă. Pe lângă cele câteva mii de poliţişti şi SPP-işti care au fost mobilizaţi să asigure protecţia oficialului american, sute de drumari au fost angajaţi să repare străzile pe care va trece coloana vice-preşedintelui SUA.

Corespondentul RFI la Chişinău, Corneliu Rusnac

În centrul Chişinăului, drumarii lucrează deja de două zile, plombând gropile care au apărut în asfalt odată cu venirea primăverii, încât coloana vice-preşedintelui SUA, Joe Biden să poată trece fără probleme. La fel, sunt plombate şi alte câteva străzi, care unesc centrul Chişinăul cu drumul spre aeroport, dar şi drumul spre cramele de la Cricova, unde se află renumitul oraş subteran al vinurilor, pe care-l vor vizita soţia vice-preşedintelui american şi cea a premierului moldovean, Jill Biden şi Sanda Filat.

Toate clădirile de pe străzile pe care urmează să treacă cortegiul au fost verficate minuţios, iar securitatea oficialului american va fi asigurată de aproximativ trei mii de poliţişti şi SPP-işti moldoveni, dar şi de cei o sută de agenţi de securitate americani, care au sosit acum câteva zile la Chişinău.

"Anumite zone, anumite poziţii, anumite clădiri vor fi preluate sub controlul serviciilor speciale, al lunetiştilor, al subdiviziunilor anti-tero. Sunt nişte acţiuni normale, care sunt realizate în toate ţările", declară şeful Serviciului de Pază şi Protecţie, Igor Bodorin.

Ca urmarea a vizitei lui Joe Biden în Republica Moldova, la Chişinău au fost suspendate orice acţiuni de protest, iar în centrul Capitalei a fost restricţionată circulaţia.

Spaţiul aerian al Republicii Moldova nu a fost închis, dar mai multe zboruri au fost amânate cu câteva ore.

Cele mai dure măsuri de securitate au fost însă impuse în piaţa din faţa Teatrului de Operă şi Balet, unde-şi va ţine discursul vice-preşedintele american.

Joe Biden se va afla la Chişinău timp de şase ore şi are planificate întrevederi cu premierul Vlad Filat şi cu preşedintele interimar, Marian Lupu.

Este pentru prima dată când un vice-preşedinte al SUA vizitează Republica Moldova.

Această vizită este percepută de către analiştii de la Chişinău drept un mesaj de susţinere a opţiunii pro-europene a Republicii Moldova.

Chişinău, Corneliu Rusnac