Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chişinăul ridică din nou glasul la adresa României

Republica Moldova se lansează într-un nou atac la adresa României. Chişinăul acuză ceea ce el numeşte ingerinţele Bucureştiului în afacerile interne ale ţării.

Republica Moldova se lansează într-un nou atac la adresa României. Chişinăul acuză ceea ce el numeşte ingerinţele Bucureştiului în afacerile interne ale ţării.

"Autorităţile Republicii Moldova constată cu profundă îngrijorare intensificarea amestecului în afacerile interne ale Republicii Moldova de către statul vecin România. În pofida faptului că din cauza declaraţiilor şi acţiunilor autorităţilor româneşti, relaţiile moldo-române au fost deteriorate considerabil, Republica Moldova a încercat să utilizeze toate căile posibile pentru a preveni tensionarea în continuare a acestor relaţii", se arată într-o declaraţie oficială a Guvernului moldovean.

Ministerul moldovean de Externe denunţă "acţiuni neprieteneşti" ale României faţă de Republica Moldova şi condamnă presupusele acţiuni ale liderilor români de "susţinere deschisă a forţelor politice" de la Chişinău.

"Atragem atenţia că este un caz unic în spaţiul european, când un conducător al unei ţări vorbeşte deschis despre planurile de susţinere a unei forţe politice pentru a prelua puterea într-un alt stat", susţine Ministerul.

"În contextul declaraţiilor deschise ale conducerii României de a susţine forţe politice concrete în Republica Moldova, precum şi al acţiunilor întreprinse de România, inclusiv după 7 aprilie, Guvernul moldovean se adresează Uniunii Europene cu rugămintea de a da o apreciere obiectivă declaraţiilor şi acţiunilor unui stat membru al comunităţii europene", mai menţionează declaraţia.

"În spiritul disponibilităţii declarate de a dezvolta în continuare relaţiile cu Republica Moldova, partea moldovenească solicită asistenţa Uniunii Europene în eforturile de a normaliza relaţiile cu România şi de a asigura respectul necondiţionat pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova de către un stat membru al Uniunii", completează documentul citat.

"România utilizează intenţionat procedurile exagerat birocratice de obţinere a vizelor UE, pentru a determina cetăţenii noştri să obţină paşaportul românesc. Este simptomatică declaraţia preşedintelui României din 7 iulie, referitor la evaluarea sa că în viitorul apropiat circa două milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova vor avea cetăţenie română", adaugă declaraţia.

Preşedintele Traian Băsescu a spus miercuri, la Praga, că dacă s-ar discuta vreodată de unirea României şi Republicii Moldova, aceasta se poate întâmpla doar atunci când cetăţenii ambelor ţări vor dori acest lucru. (CR - 17 iulie 2009;09.45h)

188