Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinăul si Tiraspolul reiau negocierile

Negocierile în problema transnistreană vor fi reluate în luna iulie, după o pauză de doi ani. Anunţul a fost făcut de la reprezentanţa OSCE din Republica Moldova.

Liderul republicii nistrene autoproclamate, Igor Smirnov a confirmat că este dispus să reia discuţiile pe marginea reglementării transnistrene. Negocierile în format complet - 5 plus 2 şi la nivelul grupurilor de experţi pentru consolidarea încrederii între Chişinău şi Tiraspol - vor demara în a doua parte a lunii iulie. La această înţelegere s-a ajuns în cadrul unei întrevederi dintre şeful misiunii OSCE în Republica Moldova, Philippe Remler şi liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov.

La prima şedinţă de negocieri, reprezentanţi Chişinăului şi Tiraspolului, mediatorii-OSCE, Rusia, Ucraina - şi observatorii - Uniunea Europeană şi Statele Unite, ar urma să elaboreze o strategie de reglementare a conflictului.

Reamintim că negocierile în format 5 plus 2 s-au blocat acum doi ani, iar discuţiile grupurilor de lucru pentru consolidarea încrederii între Chişinău şi Tiraspol s-au oprit acum trei luni.

Chişinău, Ilona Spătaru

26/06/2008; 12h30