Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cifre record ale expulzărilor din Franţa, în 2011

cifre-record-ale-expulzarilor-franta-2011.jpg

Ministrul francez de Interne, Claude Guéant (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)

Succes pe hârtie pentru ministrul francez de Interne. La nici un an după ce a intrat în funcţie, Claude Guéant şi-a prezentat marţi un prim bilanţ privind imigraţia, domeniu aflat şi el în subordinea sa. Ocazie cu care s-au anunţat cifre record ale expulzărilor şi ambiţii şi mai mari pentru anul în curs, an electoral.

Aproape 33 de mii de străini clandestini au fost expulzaţi în 2011 din Franţa. "Cifra este un record, cu cinci mii mai mare decât obiectivul fixat la începutul anului", sublinia satisfăcut marţi dimineaţă Claude Guéant.

Motivat de aceste cifre nemaiîntâlnite-pe vremea socialiştilor, de exemplu, până la începutul anilor 2000, se expluzau doar nouă mii de străini din Franţa-oficialul francez şi-a fixat pentru anul în curs obiectivul de 35 de mii de expulzări.

Foarte apropiat preşedintelui Nicolas Sarkozy, Guéant nu este numai un partizan al combaterii imigraţiei ilegale, ci şi un avocat al diminuării imigraţiei legale, două teme preluate de la extrema dreaptă, spun adversarii ministrului de Interne.

Cu trei luni înaintea alegerilor prezidenţiale, la care probabil Nicolas Sarkozy se va prezenta din nou şi la care imigraţia ar putea deveni o temă principală de campanie, Guéant a anunţat o diminuare cu aproape 4% a permiselor de şedere acordate străinilor. Ceva mai mult de 182 de mii pe an este însă mai departe prea mult, crede ministrul, care şi-a propus ca anul acesta să nu se dea decât 150 de mii de permise de şedere străinilor. O cifră asemănătoare cu cea din anii '90, precizează Claude Guéant. A veni în Franţa, legal sau ilegal, se anunţă aşadar o misiune tot mai greu de îndeplinit.

Claude Guéant a făcut din nou marţi o controversată legătură între imigraţie şi delincvenţă. Guéant a anunţat o creştere cu circa 15% a spargerilor de case, "o tendinţă legată de delincvenţa străină", spune ministrul francez de Interne.

"Printre străini, rata de delincvenţă este de două-trei ori mai mare decât în restul populaţiei" spune el. Dorind să-şi argumenteze declaraţiile, Guéant a dat exemplu un fapt comis recent la Toulouse, unde au fost arestate 23 de persoane, care se pregăteau să trimită într-o ţară din Europa de Est un container plin cu lucruri furate.

În opinia lui Guéant, aceste lucruri foarte grave, dar dificil de combătut, întrucât sunt legate de bande de hoţi foarte mobile, cer şi o concertare mai bună la nivel european.

 
Vasile Damian, despre bilanţul lui Claude Guéant