Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cinci ani de la începutul războiului din Irak - bilanţ în SUA

200803-3487.jpg

Cinci ani de la începutul războiului din Irak - bilanţ în SUA

Președintele american G. Bush a justificat intr-un amplu discurs, intervenția militară americana in Irak, începută cu exact 5 ani în urma. Războiul in Irak este o tema puternică a campaniei prezidențiale din SUA.

Cinci ani si aproape 4.000 de morţi americani, mai târziu, președintele Bush şi-a păstrat intacte optimismul şi certitudinile(sunet).

Acest punct de vedere este minoritar. 63% dintre americani consideră că invazia a fost o eroare; 51% sunt de părere ca SUA nu progresează suficient pe calea pacificării; doar 32% au o opinie favorabila despre Bush, fapt datorat în bună măsură percepţiei că a gestionat greșit ocupația.

„Zeci de mii de răniţi, mulți dintre ei permanent, efectul asupra reputației ţării dezastruos, povara financiara enorma, afectând economia"

Este bilanțul făcut de președinta Parlamentului, Nancy Pelosi, care exprima consensul democraților, democrați care propun o retragere eșalonată a efectivelor combatante în următorul an şi jumătate.

„Obiectivul, din prima zi a președinției mele, va fi de a pune capăt războiului" a spus ieri intr-un discurs de campanie Barack Obama.

SUA, Radu Tudor

3/20/2008;09.00h