Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cinci ani de la moartea Annei Politkovskaia. Asasinatul, încă un mister

anna-politkovskaia-cinci-ani-asasinatul-ramane-invaluit-mister.jpg

Anna Politkovskaia. După cinci ani, asasinatul rămâne învăluit în mister

Se împlinesc cinci ani de când a fost asasinată jurnalista rusă Anna Politkovskaia. În Finlanda, Amnesty International organizează o suită de evenimente pentru a marca această zi.

Prin faptul că Finlanda şi Rusia au o graniţă comună de peste 900 de kilometri, dar şi pentru că a fost nevoită să cedeze o bună parte a teritoriului său Rusiei, Finlanda, ca ţară lipsită de putere militară şi ne-membră NATO, este sensibilă la mişcările Rusiei. În mod oficial, cele două ţări afişează o prietenie demnă de invidie, preşedinţii şi alţi oficiali cooperând exemplar la nivel economic. Finlanda investeşte mulţi bani proprii şi europeni pentru a ajuta la modernizarea Rusiei în Karelia, zona care odată era parte integrantă a Finlandei. În discuţii particulare însă, finlandezii se tem de ruşi.

Nu este deci de mirare că uciderea ziaristei politice Anna Politkovskaia, acum cinci ani, a mobilizat societatea civilă. În ziua respectivă, lumea s-a strâns în faţa ambasadei ruse, aprinzând lumânări într-o veghe tăcută.

La vremea respectivă, Vladimir Putin promisese că va face tot posibilul pentru a-i găsi pe asasini, dar ei nu au fost identificaţi nici până în ziua de astăzi. Asasinatul pare a fi politic şi condus de oficiali sau de poliţia secretă rusă. Ziarista a fost găsită împuşcată în liftul din blocul în care locuia.

Considerată o voce puternică în favoarea democraţiei şi a pluralismului politic, Anna Politkovskaia era apreciată pentru articolele sale care denunţau crima organizată şi, mai ales, pentru susţinerea acordată de Rusia războiului din Cecenia. Autoare a mai multor cărţi privind drepturile omului, în care denunţă crimele şi tortura din Cecenia, Anna Politkovskaia a primit mai multe premii ruse şi internaţionale pentru munca ei. Deşi ea însăşi torturată şi ameninţată cu moartea, a continuat să îşi crească copiii în Rusia şi să trăiască acolo, deşi deţinea un paşaport american care i-ar fi permis să emigreze în Statele Unite.

"Cine guvernează Finlanda - Guvernul sau serviciile secrete ruse?"

Moartea Annei Politkovskaia a stârnit reacţii puternice pe plan internaţional, inclusiv în Finlanda, care la momentul respectiv deţinea Preşedinţia Uniunii Europene.

Ziarista era cunoscută în Finlanda pentru articolele sale care denunţau politica rusă în Cecenia. Ea cita în articolele sale şi poziţia oficialilor finlandezi, arătând că avea acces la informaţii confidenţiale.

Articolele sale legate de Finlanda erau preluate de presa finlandeză, moment în care oficialii finlandezi erau puşi în situaţia delicată de a da explicaţii. De exemplu, un articol în care Anna se întreba "Cine guvernează Finlanda - Guvernul sau serviciile secrete ruse?" . Ziarista afirmase că Ahmed Zakaiev, reprezentant cecen căutat de Interpol, fusese iniţial invitat de oficialii finlandezi la un seminar, apoi invitaţia a fost anulată. Ziarista cita oficiali finlandezi care spuneau că nu ar putea asigura securitatea invitatului în faţa serviciilor secrete ruse. Articolul a determinat reacţii prompte din partea ambelor ministere de Externe, al Finlandei şi al Rusiei, care au negat informaţiile, ceea ce a făcut-o pe autoare să comenteze că, judecând după reacţia oficialilor, probabil informaţiile ei erau reale şi viaţa lui Zakaiev era într-adevăr în pericol.

În Finlanda, Amnesty International organizează o manifestaţie în faţa ambasadei ruse în Helsinki, precum şi marşuri şi conferinţe în alte localităţi pentru a marca cei cinci ani de la uciderea ziaristei şi pentru a reaminti că asasinii sunt încă liberi şi că societatea civilă rusă trebuie să devină mai puternică pentru a asigura dezvoltarea democraţiei în Rusia.