Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine este Julian Assange?

Julian Assange, 39 de ani, cetăţean australian şi fondator al siteului Wikileaks, s-a predat marţi poliţiei din Londra. Arestat în baza unui mandat eliberat de poliţia suedeză care-l acuză printre altele de viol si agresiuni sexuale, Assange a negat dintotdeauna că ar fi comis astfel de fapte.

Julian Assange, 39 de ani, cetăţean australian şi fondator al siteului Wikileaks, s-a predat marţi poliţiei din Londra. Arestat în baza unui mandat eliberat de poliţia suedeză care-l acuză printre altele de viol si agresiuni sexuale, Assange a negat dintotdeauna că ar fi comis astfel de fapte. Un lucru pe care l-a şi repetat probabil marţi după-amiază când a fost prezentat unui magistrat britanic. Un purtător de cuvânt al siteului a anunţat că arestarea lui Assange nu va afecta evoluţia lui Wikileaks care rămâne operaţional.

Fost pirat informatic, Julian Assange a fondat situl Wikileaks - actualemente în centrul unui scandal diplomatic după divulgarea unui sfert de milion de telegrame ale departamentului de stat american - în 2006. Obiectivul afisat al fondatorului şi totodată purtătorului de cuvânt al siteului: dezvoltarea jurnalismului de investigaţie şi completarea muncii efectuată de presa tradiţională. Obiectiv atins, putem spune astăzi. Nomad şi secretos, adept al transparenţei totale, practic necunoscut de marele public la începutul anului, Assange a devenit în câteva luni persoana cea mai cunoscută în lume şi singura faţă cunoscută de la Wikileaks.

Născut pe 3 iulie 1971 - şi data îi era necunoscută până nu demult când s-a emis mandatul de arestare internaţional semnat de Interpol - Assange a avut o copilărie destul de agitată, mai bine zis nomadă. Din declaraţiile făcute presei australiene, el a frecventat nu mai puţin de 37 de şcoli diferite. În perioada adolescenţei, pasionat de informatică, îşi descoperă talente de hacker. Arestat de poliţie, pledează vinovăţia şi contra unei amenzi piperate scapă de puşcărie şi trece de partea cealaltă a baricadei. Din pirat informatic devine consilier în probleme de securitate informatice, consultant, cercetător în jurnalism şi patron de firmă. Astfel fondează acum 4 ani împreună cu zece prieteni veniţi din mediul asociativ, informatic şi al mass-mediei, situl Wikileaks, specializat în scoopuri, în revelaţii de mare interes. Celor câteva zeci de mii de documente referitoare la acţiunile armatei americane în Irak şi Afganistan publicate în vară, li s-au alăturat de curând alte sute de mii de telegrame diplomatice americane. În condiţiile în care este la originea acestor dezvăluiri, e clar că Julian Assange nu-şi poate face mulţi amici, ba dimpotrivă - dovadă necazurile cu justiţia suedeză care nu e la prima încercare de a-l prinde. Cultivând încă mai de demult cultul secretului, australianul trece incognito dintr-o ţară în alta, n-are adresă sau telefon fix, cele celulare şi le schimbă în mod regulat şi când poposeşte într-un loc stă la prieteni apropiaţi sau la partizani ai acţiunii sale. Strălucit, ironic şi arogant, fondatorul Wikileaks fascinează dar şi irită, inclusiv oameni din anturajul său

Hărţuit dar veşnic provocator, Assange îl incita zilele trecute pe Barack Obama să demisioneze dacă cumva se dovedeşte că preşedintele american este la originea acţiunilor de spionaj împotriva reprezentanţilor ONU