Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine este primarul Budapestei?

200806-5192.jpg

Cine este primarul Budapestei?

Gabor Demszky este o figură emblematică a politicii ungare, el fiind din 1990, adică de la schimbarea de regim, fără întrerupere primarul general al capitalei, aflându-se acum la al cincilea mandat. Alegătorii budapestani i-au încredinţat acest mandat în anul 2006, exprimându-şi prin această opţiune adeziunea lor constantă la valorile liberale, faţă de majorităţile de dreapta sau de stânga rezultate în urma alegerilor generale.

Gabor Demszky este o figură emblematică a politicii ungare, el fiind din 1990, adică de la schimbarea de regim, fără întrerupere primarul general al capitalei, aflându-se acum la al cincilea mandat. Alegătorii budapestani i-au încredinţat acest mandat în anul 2006, exprimându-şi prin această opţiune adeziunea lor constantă la valorile liberale, faţă de majorităţile de dreapta sau de stânga rezultate în urma alegerilor generale. La Budapesta trăieşte aproximativ o cincime din populaţia Ungariei, produsul intern brut pe cap de locuitor în capitală fiind cu 25% superior mediei europene, valoare corespunzătoare PIB-ului german. Înainte de 1990 Gabor Demszky a fost o figură eminentă a opoziţiei democratice: în 1981 a fondat Editura Independentă AB, care a editat scrieri ale opoziţiei subterane ungare şi europene, mai ales poloneze, mai multe reviste samizdat, printre care cea mai renumită a fost cea intitulată Beszélő, ceea ce i-a atras condamnarea la închisoare din partea regimului comunist. Este unul dintre fondatorii Alianţei Democraţilor Liberi - în 1988, partidul liberal ungar, forţă politică ce a avut un rol major în demontarea regimului comunist şi crearea noilor instituţii democratice.

Care este bilanţul, în stil absolut telegrafic, al celor aproape două decenii? Extrem de contradictoriu. Eete adevărat că liberalismul primarului şi al instituţiilor reprezentate de el a dat frâu liber marilor privatizări, importantelor investiţii de capital străin, în prestaţiile de servicii, dar mai ales în sectorul imobiliar, dar aceasta a dus la o polarizare extremă a populaţiei oraşului. Este adevărat că s-a consolidat o clasă medie numeroasă bazată pe calificare şi competenţă, dar s-au născut şi categorii sociale importante excluse de pe piaţa de muncă. În urma dezvoltării imobiliare, cartiere întregi s-au scufundat în sărăcie, ba chiar mizerie, cartiere ai căror locuitori înstăriţi le-au abandonat, mutându-se în noile parcuri de locuinţe sau în oraşele-satelite din zona verde. Marile complexe comercial-distractive, aşa-zisele plaza în loc de triumful civilizaţiei moderne cum erau anunţate, au devenit mai degrabă locuri de înstrăinare consumistă, circulaţia este sufocată de automobilele aceleiaşi clase medii în detrimentul locuitorilor de rând, a pietonilor, a bicicliştilor. Suflul novator şi entuziast al liberalismului reprezentat de primar pare a se fi uzat, aureola sa de opozant a pălit în urma etalării în presă a gustului său pentru maşinile de lux, a fastuoasei vile de pe coasta Adriaticii, şi paradoxului, că primarul a preferat să locuiască la Dunakeszi, o localitate-satelit din zona verde a capitalei. capitală sufocată de circulaţia haotică, aerul poluat şi vacarm. De altminteri, Gabor Demszky a anunţat deja că nu intenţionează să candideze la viitoarele alegeri municipale.

Budapesta, Laszlo Bihari

15/08/2008; 15h50