Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine va arbitra duelul Sarkozy-Hollande?

cine-va-arbitra-duelul-sarkozy-hollande.jpg

Alegeri prezidenţiale în Franţa (Foto: Reuters/Vincent Kessler)

Trei candidaţi la alegerile prezidenţiale din Franţa ar putea perturba confruntarea între Nicolas Sarkozy şi François Hollande. Cei trei speră să creeze o surpriză la acest scrutin.

Jean-Luc Melenchon este considerat fenomenul acestei campanii pentru alegerile prezidenţiale din Franţa. Fostul ministru şi senator socialist (61 de ani) a făcut alianţă cu comuniştii. El a revigorat visurile de egalitate şi universaliste pe care stânga franceză le-a moştenit din Iluminism şi revoluţiile din secolul XIX, potrivit AFP.

Melenchon susţine că social-democraţia europeană este "un astru mort" şi îşi are inspiraţia în mişcările populare din America Latină, care i-au adus la putere pe Lula da Silva în Brazilia şi pe Hugo Chavez în Venezuela.

Jean-Luc Melenchon este creditat cu 15% din intenţiile de vot. El îşi propune să ”fure” voturi de la extrema dreaptă, dar îi seduce şi pe unii dintre alegătorii socialişti dezamăgiţi de programul lui François Hollande, precum şi ecologişti, care nu sunt foarte convinşi de candidatul lor, fostul magistrat anticorupţie Eva Joly.

Reprezentanta Frontului Naţional, extremista de dreapta Marine Le Pen (43 de ani) vrea să repete succesul tatălui său, Jean-Marie Le Pen din 2002, când l-a eliminat în primul tur pe socialistul Lionel Jospin şi s-a confruntat cu Jacques Chirac în al doilea tur de scrutin.

Pe temele sale predilecte, lupta împotriva imigraţiei şi a lipsei de securitate, ea se confruntă însă cu Nicolas Sarkozy, care a adoptat aceeaşi strategie de atragere de voturi de la extrema dreaptă, care i-a reuşit în 2007. Marine Le Pen se află pe locul al patrulea în sondaje.

În fine, centristul Francois Bayrou, (60 de ani) este un personaj solitar şi orgolios, convins că poate profita de lipsa de popularitate a lui Nicolas Sarkozy. El cere statului să "cheltuiască mai puţin şi să servească mai bine" şi avertizează că "este ultima dată când se poate salva modelul social şi republican" de care sunt ataşaţi francezii. Bayrou îşi acuză repetat adversarii de la aceste alegeri prezidenţiale că le ascund francezilor gravitatea situaţiei.