Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine va conduce de fapt Rusia ?

200805-4547.jpg

Cine va conduce de fapt Rusia ?

Vladimir Putin va fi un prim-ministru cu puteri deloc neglijabile : acceptand conducerea Partidului Rusia Unita, el si-a asigurat un puternic instrument de control si un ascendent, inca unul, asupra noului presedinte.

Cine va detine cu adevarat puterea în Rusia ? Iata o întrebare pe care toata lumea si-o pune, cu toate ca pâna acum raspunsul parea de la sine înteles. Caci decalajul era si mai este prea mare între un presedinte atot-puternic, Vladimir Putin, care si-a desemnat singur succesorul, ales apoi fara probleme si un Dmitri Medvedev, cvasi-necunoscut pâna în momentul propulsarii catre culmile puterii si care si-a facut campania electorala pe tema continuitatii politicii mentorului sau.

E drept ca în Constitutia adoptata sub Boris Eltan, presedintele are atributii si puteri sporite, precum aceea de a defini marile linii are politicii externe si interne, de a-i desemna pe principalii ministri si de control asupra apararii si securitatii interne. De partea sa, Vladimir Putin a întarit si el functia prezidentiala atribuindu-i în dauna Dumei de Stat controlul numirilor în fruntea regiunilor.

Pe de alta parte, Vladimir Putin va fi un prim-ministru cu puteri deloc neglijabile : acceptând conducerea Partidului Rusia Unita, el si-a asigurat un puternic instrument de control si un ascendent, înca unul, asupra noului presedinte. Pe de alta parte, premierul va beneficia de pârghia economiei, aflata în crestere constanta în cei opt ani cat a fost presedinte, o crestere fragila, bazata aproape exclusiv pe câstigurile rezultate din vânzarea de petrol si gaze, utilizate de Rusia ca o arma strategica.

La ora actuala, doua treimi din rusi sunt convinsi ca premierul Putin îl va controla pe presedintele Medvedev. Publicatia Vedomosti scria cu nedisimulata ironie : E greu de spus daca Dimitri Medvedev va ramâne omul saptamanii, în timp ce Vladimir Putin are toate sansele sa devina omul anului.

Un alt amanunt cu valoare simbolica pare sa spuna la fel de mult despre raporturile din interiorul tandemului aflat la putere. Parasind Kremlinul, Vladimir Putin a luat cu sine un singur obiect : stiloul pe care i l-a lasat cu opt ani în urma Boris Eltîn, pentru a semna si promulga legi. Un stilou - sceptru pe care, în loc sa-l lase succesorului sau, creînd o traditie a transmiterii, Putin a preferat sa-l pastreze. Parând astfel a spune ca Puterea se cucereste, nu se transmite. (CR - 5/7/2008;13.55h)