Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine va fi noul președinte al Ungariei?

cine-va-fi-noul-presedinte-al-ungariei.jpg

Pal Schmitt demisionează, pe fondul unui scandal de plagiat.

Pal Schmitt, fostul președinte al Republicii Ungare, după un lung scandal de plagiat, în urma căruia Senatul Universității Semmelweis i-a retras titlul de doctor, a fost constrâns să demisioneze.

Corespondentul RFI la Budapesta, Laszlo Bihari

Pal Schmitt, dublu campion olimpic, fost vicepreședinte al Comitetului Internațional Olimpic, fost președinte al Comitetului Olimpic Ungar, înalt funcționar loial în regimul communist, după schimbarea de regim a schimbat și el macazul și s-a înscris în partidul Fidesz.

După alegerile din 2010, Viktor Orban l-a selectat pentru a fi… șeful statului, desigur contând pe servilismul său deja endemic, servilism care a contribuit la restructurarea întregului sistem juridic al țării (360 de legi noi, plus o nouă Constituție).

Ca șef de stat, Pal Schmitt a semnat fără să crâcnească toate proiectele de lege și noua Constituție, or legea i-ar fi permis să le trimită înapoi Parlamentului pentru o nouă dezbatere și un nou vot sau să ceară controlul normativ al Curții Constituționale.

Rezultatul acestei furii legislative a stârnit o Opoziție și contestare vie nu numai pe plan intern, ci și din partea Organizației Națiunilor Unite, a Consiliului Europei și a Comisiei Europene, generând izolarea internațională a Ungariei.

Orban l-a acoperit pe Pal Schmitt până în ultimul moment posibil, considerând orice atac contra lui drept un atac direct contra politicii sale. Presa a relatat și despre presiunile la care a supus Guvernul comisia de verificare a tezei de doctorat a Universității Semmelweis. Dar revolta și indignarea aproape a întregii clase politice, inclusiv a dreptei conservatoare, a presei, a organizațiilor civice l-au constrâns pe premier să dea înapoi.

Corului de proteste s-a raliat și presa de dreapta, obedientă necondiționat partidului premierului și Guvernului. Cotidianul Magyar Nemzet și săptămânalul Heti Valasz au cerut imperios demisia președintelui plagiator. Personalități proeminente ale dreptei s-au distanțat de președinte și i-au cerut demisia. Cercurile universitare și științifice, Academia Ungară de Științe au condamnat plagiatul și au cerut categoric implementarea consecințelor de rigoare. Organizația studențească a Universității Semmelweis a invadat și a ocupat cabinetul rectorului, cerând retagerea titlului de doctor al șefului de stat. De altfel, scandalul plagiatului a fost provocat de presa de Opoziție, în speță de săptămânalul liberal HVG, care a publicat pe 11 ianuarie textul disertației în paralel cu o lucrare în limba franceză a unui istoric bulgar al Jocurilor Olimpice, demonstrând fără apel că textul lui Schmitt este o simplă traducere.

Se pare că scandalul plagiatului și demisia președintelui, forțată de largi cercuri ale societății, este prima înfrângere politică importantă pe plan intern a premierului până acum omnipotent al Ungariei.

În privința noului președinte care trebuie ales în termen de zece zile se vehiculează mai multe nume. Cele mai multe șanse le are Laszlo Kover, actualmente președinte al Parlamentului și șef de stat interimar. Dar s-a pus pe tapet și numele eurodeputatului Janos Ader sau a ministrului de Externe, Janos Martonyi.

În privința preferințelor premierului, care și-a dat un termen de două săptămâni pentru a-și prezenta candidatul, el a declarat că acesta trebuie să fie un apărător ferm al noii Constituții, deci un fidel necondiționat al partidului Fidesz. Celelalte partide politice, dar și presa au menționat încă, desigur, o sumedenie de alte nume, printre ele se află și cel al eurodeputatului Laszlo Tokes.

 
Budapesta, Laszlo Bihari, despre demisia președintelui Pal Schmitt