Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CIO cere Chinei conditii pentru jurnalisti, la Olimpiada

200804-3837.jpg

CIO cere Chinei conditii pentru jurnalisti, la Olimpiada

In plina controversa asupra Jocurilor Olimpice din China, cauzata mai ales de reprimarea manifestatiilor din Tibet, Comitetul International Olimpic a cerut comitetului de organizare a Jocurilor sa asigure o libertate totala de acces la Internet pentru ziaristii care vor lucra pentru Olimpiada.

In plina controversa asupra Jocurilor Olimpice din China, cauzata mai ales de reprimarea manifestatiilor din Tibet, Comitetul International Olimpic (CIO) a cerut comitetului de organizare a Jocurilor sa asigure o libertate totala de acces la Internet pentru ziaristii care vor lucra pentru Olimpiada.

Internetul este cenzurat in mod constant in China comunista, dar Beijingul este obligat, prin statutul sau de gazda a Jocurilor Olimpice sa garanteze activitatea libera a celor 30.000 de ziaristi care vor acoperi evenimentul intre 8 si 24 august.

Un vice-presedinte al CIO a declarat ca a rediscutat problema cu autoritatile chineze. El a precizat ca "au existat critici privind inchiderea Internetului in ultimele saptamani, in timpul evenimentelor din Tibet, dar nu suntem inca in perioada Jocurilor".

Iata asadar o luare de pozitie de mult asteptata din partea CIO, acuzat ca inchide ochii la incalcarile repetate ale drepturilor omului in China. Numai ca pozitia forului sportiv international este extrem de prudenta, ea limitandu-se la a cere conditii de lucru pentru ziaristii straini, similare cu cele de la Olimpiadele precedente. Principiul cenzurii si cel al respectarii drepturilor omului in tara care gazduieste Jocurile Olimpice nu este pus in mod deschis.

Semnificativ este faptul ca noua lege care reglementeaza activitatea ziaristilor straini prezenti in China, lege intrata in vigoare la 1 ianuarie anul acesta va fi valabila numai pana la 1 octombrie, adica doar putin dupa incheierea Jocurilor Olimpice. (CR - 4/1/2008;14.50h)