Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ciocniri violente în Siria

ciocniri-violente-siria.jpg

Foto: Reuters/Shaam News Network/Handout

Confruntări violente au izbucnit luni, 4 iunie, între trupe ale regimului sirian şi rebeli, în provincia Idleb, la o zi de la declaraţiile preşedintelui Bashar al-Assad, care şi-a reafirmat determinarea de a zdrobi revolta.

Lupte au izbucnit în districtul Jabal al-Zawiya, un bastion al rebeliunii, unde au fost înregistrate cele mai violente confruntări de la militarizarea revoltei populare ce a izbucnit în urmă cu aproximativ 15 luni, a precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Tancuri, lansatoare de rachete şi tunuri au bombardat de asemenea mai multe localităţi din Idleb în cursul nopţii, a anunţat la rândul său Consiliul Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie de Opoziţie.

Preşedintele Bashar al-Assad, care nu recunoaşte amploarea mişcării de protest a avertizat duminică, într-un discurs rostit în faţa Parlamentului, că nu va exista compromis în lupta împotriva terorismului şi că securitatea naţiunii este o linie roşie.

Siria se confruntă cu un "plan de distrugere", a subliniat el într-un discurs difuzat de televiziune, prezentându-se drept o barieră împotriva "terorismului care creşte". Regimul a "încercat toate mijloacele politice", dar aceste eforturi sunt fără rezultat, "deoarece ne confruntăm cu un veritabil război condus din străinătate, iar mijloacele de a-l înfrunta sunt diferite", a adăugat el.

Assad a subliniat că cei responsabili de "terorism nu sunt interesaţi de dialog sau reforme. Ei sunt însărcinaţi cu o misiune şi nu se vor opri până nu vor îndeplini această misiune sau până nu îi vom aresta".

"Siria este deschisă tuturor sirienilor, oricare ar fi opiniile lor, dar terorismul nu poate face parte din procesul politic şi trebuie să luptăm împotriva terorismului pentru a vindeca naţiunea. Vom continua să facem faţă cu tărie terorismului", a precizat Assad. "Nu va exista compromis în lupta împotriva terorismului şi a celor care îl susţin", a mai spus preşedintele sirian, care nu recunoaşte mişcarea de contestare, asimilând-o "terorismului". "Securitatea naţiunii este o linie roşie", a adăugat Assad.

La începutul discursului său, preşedintele a salutat memoria "tuturor martirilor" din Siria, fie că sunt civili sau militari, subliniind că "sângele lor nu va fi curs în van". La sosirea sa în Parlament, Assad a fost aplaudat de deputaţii reuniţi în prima sesiune după alegerile de pe 7 mai. Un moment de reculegere a fost respectat în memoria "martirilor".

Peste 13.400 de persoane au murit în violenţele din Siria, de la începutul revoltei împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, la jumătatea lui martie 2011 şi până în prezent, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului.