Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A. Cioroianu îl apără pe Regele Mihai: A fost o victimă a istoriei

"Regele Mihai ar trebui tratat cu mai mare respect de către toţi, dar mai ales de către actualul şef de stat, Traian Băsescu." Iată reacţia istoricului Adrian Cioroianu, după ce preşedintele a declarat miercuri seară, la B1 TV, că “abdicarea Regelui Mihai a fost un act de trădare”. Adrian Cioroianu apreciază la RFI că "a-l face slugă la ruşi pe Regele Mihai este o lipsă de eleganţă şi o declaraţie prea abruptă a şefului statului".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la B1 TV, că decizia Regelui Mihai de a abdica în 1947 a fost "un act de trădare", el adăugând: "Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a subliniat Băsescu.

"Vedeţi, noi încă nu ne aşezăm corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi a ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce. Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci. Ăsta (mareşalul Antonescu.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dăm averi, iar pe alţii îi considerăm criminali de război - şeful de stat şi prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm, de toate păcatele?", a mai comentat Băsescu.

Regele Mihai, apărat de istorici

Adrian Cioroianu, Istoric

AscultăDownload

Istoricul Adrian Cioroianu a declarat, la RFI, că acuzaţiile neaşteptate ale şefului statului s-ar potrivi mai degrabă într-un context de competiţie politică între Traian Băsescu şi Regele Mihai, scenariu care evident nu este plauzibil.

"Regele Mihai a fost o victimă a istoriei, aşa cum a fost România, aşa cum au fost toţi bunicii noştri aflaţi în viaţă atunci", îl apără Cioroianu pe fostul şef de stat al României.

Ce spune istoria?

Regele Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947. Comuniştii au anunţat imediat abolirea monarhiei şi instaurarea unei republici populare şi au transmis la radio înregistrarea proclamaţiei regelui despre propria sa abdicare.

În şedinţa extraordinară din 30 decembrie 1947 a cabinetului, Petru Groza a declarat următoarele: "Actul acesta s-a făcut prin buna învoială. Regele a constatat – aşa cum este scris aici – că instituţia monarhiei era o piedică serioasă în calea desvoltării poporului nostru. Istoria va înregistra o lichidare prietenească a monarhiei, fără zguduiri – cum poate inamicii noştri ar fi dorit. Ca să utilizez o expresie a reginei-mame, poporul a făcut azi un divorţ şi decent, şi elegant de monarhie. Vom îngriji ca fostul rege să plece liniştit, aşa cum se cuvine, pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvânt de reproş pentru acela care, înţelegând glasul vremurilor, s-a retras”.

La 3 ianuarie 1948, Regele Mihai a fost silit să părăsească ţara, urmat la peste o săptămână, de principesele Elisabeta de România şi Ileana de Habsburg.

Regele Mihai, şantajat pentru a renunţa la tron

Există câteva relatări asupra motivelor abdicării Regelui Mihai. Potrivit variantei relatate chiar de fostul şef de stat într-un interviu din 2007 pentru New York Times ar fi fost vorba de un şantaj.

"Mi-au spus că dacă nu semnez imediat abdicarea, suntem obligaţi - de ce obligaţi, nu ştiu - să ucidem peste 1.000 de studenţi pe care-i aveau în puşcărie", explica regele Mihai, în urmă cu 4 ani, motivele abdicării sale.