Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cioroianu la RFI, despre monumentul Holocaustului : Românii ar trebui să-şi accepte greşelile din istorie

Monumentul Holocaustului ar trebui să facă pereche pe viitor cu un monument al victimelor comunismului. Iată ce crede istoricul Adrian Cioroianu. El spune la RFI că românii trebuie să-şi accepte trecutul. Adrian Cioroianu apreciază că nu România ca ţară, ci românii ar trebui să-şi accepte greşelile din istorie. El militează pentru un monument al victimelor comunismului.

Monumentul Holocaustului ar trebui să facă pereche pe viitor cu un monument al victimelor comunismului. Iată ce crede istoricul Adrian Cioroianu (audio). El spune la RFI că românii trebuie să-şi accepte trecutul.

"Această inaugurare (a monumentului Holocaustului - n.r.) putea să se producă de câţiva ani, dar e mai bine mai târziu decât niciodată. Eu cred că e un semn al maturizării noastre ca societate şi al faptului că ne acceptăm momentele mai bune, mai faste din istorie şi cele mai puţin bune. Cu siguranţă, faptul că pe teritoriul României s-au petrecut episoade ce sunt asimilate Holocaustului este unul dintre episoadele aduse de al doilea Război Mondial şi trebuie să-l înţelegem ca atare", afirmă Adrian Cioroianu.

Istoricul e de părere că un monument al Holocaustului este un câştig pentru România : "E un punct bun în primul rând pentru noi, pentru români. Principal ar fi ca elevii noştri, cetăţenii României să înţeleagă ceea ce acest monument vrea să transmită. Din păcate, noi avem foarte multe proiecte, unele naţionale, care îşi tot amână momentul de start, drept care şi acest monument a intrat într-o logică ce nu poate să facă abstracţie de economia noastră, de priorităţile noastre, de faptul că mereu am văzut un alibi în lipsa banilor".

Tinerii trebuie să înţeleagă mesajul transmis de acest monument, crede Adrian Cioroianu. "Aş spune totuşi cu bucurie că nu a fost lipsa voinţei în ultimii ani, ci au fost detalii de natură materială, financiară, dar iată, e bine că astăzi vorbim despre o inaugurare. În fond, nu atât momentul contează, pe de o parte, sigur, a fost legat, cum poate bănui oricine, în aceste zile, de Ziua Holocaustului, dar pe de altă parte, nu anul ca atare contează, că în momentul în care oraşul ăsta va avea un monument în plus, cetăţenii noştrii, tinerii care vor trece pe acolo sau care îl vor vizita să-înţeleagă ce reprezintă el", spune istoricul.

Adrian Cioroianu apreciază că nu România ca ţară, ci românii ar trebui să-şi accepte greşelile din istorie. El militează pentru un monument al victimelor comunismului : "Românii trebuie să-şi accepte greşelile istoriei, nu România, România este o noţiune, până la urmă, nu România este vinovată de aceste crime, au fost anumite guverne, anumiţi români care au comis greşeli, nu România ca atare. La fel şi în ceea ce priveşte un monument pe care eu l-aş dori al victimelor comunismului. Probabil că acest fragment mai recent al istoriei noastre este încă sub umbra polemicilor pe care le avem, pentru că încă sunt în viaţă, sunt în activitate generaţii care într-un fel sau altul au alimentat acel regim comunist, l-au animat şi l-au pus în funcţiune. Şi asta cred că ne-a împiedicat să cădem de acord asupra unor subiecte serioase legate de istoria comunismului, dar rămân optimist ca profesor de istorie, pentru că ştiu că mereu timpul dă dreptate cauzelor nobile şi adevărate. Cred că într-un viitor acest monument al Holocaustului va face pereche cu un monument care să facă trimitere la victimele pe care şi comunismul le-a produs în această ţară".

Monumentul Holocaustului a fost inaugurat în Bucureşti, joi, 8 octombrie, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, a unor diplomaţi străini şi a unor reprezentanţi ai comunităţii evreieşti.

Traian Băsescu spune că România îşi reafirmă hotărârea de a-şi asuma trecutul. "Astăzi, cu prilegul inaugurării memorialului victimelor Holocaustului, statul român şi societatea românească îşi reafirmă hotărârea de a asuma trecutul şi de a recupera memoria istorică în spiritul adevărului. Memorialul este răspunsul matur al societăţii româneşti la urgenţa recuperării memoriei", declară şeful statului.

 
Adrian Cioroianu, despre monumentul Holocaustului.