Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Claude Guéant: Delincvenţa românilor din Franţa, o realitate ce trebuie combătută

claude-gueant-delincventa-romanilor-franta-o-realitate-ce-trebuie-combatuta.jpg

Ministrul francez de Interne, Claude Gueant (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)

Ministrul francez de Interne, Claude Guéant, a reafirmat luni, 29 august, că "delincvenţa românilor din Franţa este o realitate care trebuie combătută". El subliniază că prezenţa delincvenţilor români în Franţa este "îngrijorătoare". Nu trebuie uitat că în trecutul apropiat, oficialul francez şi-a mai exprimat "preocuparea faţă de prezenţa delincvenţilor români din Hexagon".

Întrebat cât la sută reprezintă, cât cântăreşte această delincvenţă românească din cifra totală înregistrată în Franţa, ministrul francez de Interne, Claude Guéant, a estimat-o la două procente, din care jumătate ar fi de pus pe seama minorilor. Cifra este plauzibilă, coerentă cu realitatea, ţinând cont că ar fi vorba de circa 13 mii de acte de delincvenţă comise anual în Franţa.

Potrivit unui document făcut public acum o lună de Agenţia France Presse, document provenit de la serviciile prefectorale francese, delincvenţa comisă de cetăţenii români în regiunea Parisului ar fi crescut cu peste 72% în primul semestru al acestui an, comparativ cu 2010.

Interviul de luni al ministrului francez de Interne acordat canalului BFM nu face decât să confirme oficial acele date.

 

Punctele fierbinţi: Paris şi Marsilia

 

Claude Guéant evocă în particular situaţia delincvenţei române de la Paris şi Marsilia. Trebuie ştiut că în acest oraş din sudul Franţei, soarta unei tabere de romi a făcut titlurile presei locale şi naţionale mai multe zile la rând. Problema a fost reglată, mai exact deplasată în altă parte a oraşului, dar oraşul găzduieşte mai departe circa 1.500 de romi români. În timp ce asociaţiile se îngrijorează de starea lor de sănătate precară, autorităţile pun pe seama lor creşterea delincvenţei. Cifre care l-au costat de altfel postul pe fostul prefect al oraşului.

Noul prefect al Marsiliei a fost instalat chiar duminică în funcţie de şeful său direct, adică de Claude Guéant. Dacă la asta mai adăugăm faptul că la recent încheiata universitate de vară a socialiştilor francezi, politica imigraţiei a ministrului de Interne a fost aspru criticată, comparată chiar cu cea preconizată de extrema dreaptă, putem deduce că declaraţiile de luni ale lui Guéant sunt un răspuns direct dat Opoziţiei şi deci au şi o puternică tentă electorală internă.

 

La Bucureşti, secretarul de stat din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu, afirmă la RFI că România şi-a făcut temele în ceea ce priveşte delincvenţa juvenilă şi că problema este de natură juridică, pentru că Parlamentul francez încă nu a ratificat acordurile cu privire la repatrierea minorilor în România. Iată un fragment din interviul acordat de Marian Tutilescu:

 

Rep.: Ministrul Claude Guéant spune că minorii vor fi repatriaţi în România. Cum se va face acest lucru şi când?

Marian Tutilescu: Deocamdată se lucrează la instrumentul juridic pe baza căruia va trebui să avem posibilitatea să putem efectiv să-i repatriem pentru că, după cum ştim, anul trecut, protocolul, acordul privind repatrierea minorilor neînsoţiţi, care a fost ratificat de Parlamentul României, din păcate nu fost ratificat de Parlamentul francez. Atunci a trebuit să căutăm şi să încercăm să găsim o altă soluţie juridică eficientă.

 

Rep.: Deci problemele ar fi de fapt la partea franceză, pentru că noi ne-am făcut temele...

M.T.: Da, noi ne-am făcut temele, a fost ratificat acum doi ani acest acord, dar problema care este cea mai spinoasă în momentul de faţă este cea referitoare la aspectul juridic. Rezolvarea aspectului juridic va conduce fără doar şi poate la o creştere a eficienţei.