Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Clienţii prostituatelor pot face închisoare

Deputaţii francezi vor să-i pedepsească penal pe clienţii prostituatelor. Într-un raport parlamentar făcut public, aleşii de la Paris - după modelul colegilor lor suedezi - vor să-i pună pe cei care recurg la serviciilor prostituatelor să plătească 3 mii de euro amendă, respectivii fiind de asemenea pasibili cu până la 6 luni închisoare.

Asociaţiile de protecţie a prostituatelor găsesc ideea bună, alţii o consideră în cel mai bun caz inutilă, în cel mai rău caz periculoasă. "A-i penaliza pe clienţi înseamnă a le da de înţeles că participă la o formă de exploatare a vulnerabilităţii unora" se poate citi în raportul parlamentar întocmit sub conducerea a doi deputaţi, unul de dreapta de la putere, altul socialist, din opoziţie deci.

În opinia lor, măsura cea mai spectaculaosă din lista de 30 câte conţine textul propus - adică penalizarea clientului - urmăreşte diminuarea prostituţiei. În ţàri unde cea mai veche meserie din lume a fost reglementată, numărul prostituatelor e în creştere, mai notează autorii raportului sprijiniţi în acest sens de ministrul muncii. 

Colegul de la interne, Claude Guéant, e mult mai circumspect, subliniind faptul că a-i penaliza pe clienţi presupune o revoluţie juridică, prostituţia nefiind astăzi un delict în Franţa.

Actualemente, legislaţia de aici nu pedepseşte decât racolajul pasiv, adică pe cele care se dedau la aşa ceva adică însăşi prostituatele care agaţă clienţii în spaţiile publice. Ele sunt pedepsite cu aproape 3800 de euro amendă şi până la două luni închisoare.

La ora actulă numărul de persoane care în Franţa este estimat la 20 de mii, 80 la sută dintre ele fiind femei iar clienţii fiind practic numai bărbaţi. Un bărbat francez din 8 ar fi recurs deja la prestaţii sexuale tarifate, reiese dintr-o anchetă recentă.

Dacă multe asociaţii care se ocupă cu reintegrarea victimelor prostituţiei acceptă, ba chiar ideea de a-i pedepsi pe clienţi, Act-Up, puternică organizaţie de combatere a bolii SIDA denunţă această ipoteză, cerând dimpotrivă, "un statut specific şi drepturi pentru ceea ce numeşte sex-workers", ce-am putea traduce liber prin lucrători din domeniul sexului.

Printre cei care deplâg de asemenea ideea de a-i penaliza pe clienţi se numără şi un cunsocut actor francez Philippe Caubère care recunoaşte că recurge adesea la serviciile prostituatelor. În opinia sa, propunerea deputaţilor este "abjectă, populistă şi contrară libertăţilor individuale".

Raportul propus acum de deputaţi va da naştere unei propuneri de lege cosemnată de cele două tabere din Parlament. Din cauza unui "calendar parlamentar extrem de încărcat" textul nu va fi însă dezbătut înainte de alegerile prezidenţiale şi legislative de anul viitor.