
Politică
CNCD dezaprobă transformarea "rromilor" în "ţigani"
csaba-asztalos-sef-cncd.jpg

Parlamentarul democrat-liberal, Silviu Prigoană motivează necesitatea unei astfel de legi, prin faptul că termenul "rrom" generează confuzie pe plan internaţional. Cu alte cuvinte, străinii ar face confuzia între rromi şi români.
"Sute de milioane de oameni de pe Planetă n-au studii filologice şi de etimologie. Ei fac o asociere firească (şi justă !) între terminaţia -ia / -(an)ia şi ţara (= naţiunea ei), care are această particulă : Britania = brit + ania = “ţara briţilor, a englezilor”; Mauretania = maur + (et)ania = “ţara maurilor”, deci România = rom + ania = “ţara romilor”. E incorect. Se creează o falsă direcţionare", susţine Prigoană, în motivaţia propunerii legislative.
În timpul dezbaterilor din comisii, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti a susţinut că acestă iniţiativă legislativă trebuie să fie adoptată.
Liberalul a subliniat că denumirea "ţigan" nu este nici jignitoare, nici peiorativă şi că nici una dintre ţările Uniunii Europene nu are o lege specială, aşa cum are România, care să prevadă obligativitatea folosirii denumirii de "rrom".
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos dezaprobă votul din Senat.
"Este o eroare a Comisiei Drepturilor Omului din Senat şi sper ca plenul să respingă acest proiect de lege. Consider că o întoarcere la apelativul de "ţigan" ar avea efecte discriminatorii asupra acestei comunităţi, pentru că are conotaţii negative, rasiste", spune la RFI şeful CNCD.
De partea sa, auto-intitulatul rege al rromilor, Florin Cioabă declară că votul din comisiile Senatului este "un abuz" şi "o prostie". "Noi am mai spus-o şi o spunem în continuare : acest proiect de act normativ este un abuz. Este clar că este un abuzz, pentru că ni se impune un nume pe care noi nu-l vrem, iar acest lucru încalcă orice drept al nostru ca cetăţeni. Organizaţiile de rromi au protestat şi până acum şi vor protesta în continuare, faţă de această lege", spune el.