Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coabitare dificilă după alegerile americane

"A venit momentul să ne ocupăm de priorităţile electoratului: crearea de noi locuri de muncă, reducerea cheltuielilor guvernamentale, reforma instituţională" a declarat noul preşedinte al Camerei, John Boehner. Problema este că în toate aceste dosare diferenţele dintre democraţi şi republicani sunt substanţiale, şi în actualul climat politic din Washington posibilitatea unui compromis este minimă, transmite corespondentul RFI la Washington Radu Tudor.

America îşi revine, în aceste ore, din şocul electoral de marţi, contemplând viitorul în această nouă eră a coabitării. O coabitare care se anunţă extrem de dificilă.

"A venit momentul să ne ocupăm de priorităţile electoratului: crearea de noi locuri de muncă, reducerea cheltuielilor guvernamentale, reforma instituţională" a declarat noul preşedinte al Camerei, John Boehner.

Problema este că în toate aceste dosare diferenţele dintre cele două partide sunt substanţiale, şi în actualul climat politic din Washington posibilitatea unui compromis este minimă.

Complicând şi mai mult lucrurile, anotimpul electoral încheiat în această săptămână a adus la Washington o nouă recoltă de politicieni de dreapta, animaţi de idei radicale, de o agendă protecţionistă, izolaţionistă, anti-etatista, ultraliberală.

Există deci pericolul real ca această franjă a partidului republican să încline balanţa în favoarea acelor politici care au dus la profunda criză sistemică de care America încearcă să se scuture.

"Alegerile de marţi au fost, în mod clar, un referendum în privinţa administraţiei şi majorităţii democrate. Când ignori, vreme de doi ani, dorinţele electoratului, rezultatele sunt previzibile. Reforma asigurărilor medicale a fost o ilustrare perfectă a exceselor etatiste la care am asistat în ultimii doi ani. Au fost, în plus, tentative de a gestiona şi prelua bănci, trusturi de asigurări, companii auto, ajungându-se la o saturaţie inacceptabilă pentru majoritatea electoratului" a rezumat liderul minorităţii republicane ascendente din Senat, Mitch McConnell.

E aceasta o lectură deliberat simplificatoare, care ignoră atât caracterul de necesitate a unor măsuri luate de Executiv, cât şi rolul obstrucţionist jucat de republicani, a căror opoziţie masivă a încetinit ritmul reformelor, provocând starea de nemulţumire socială care i-a adus la putere.

Adâncind paradoxul, multe dintre problemele pe care îşi propun să le rezolve republicanii au fost create de adminstraţia Bush Junior şi, la modul mai general, de ultraliberalismul pe care liderii republicani continuă să-l promoveze.

Cei care s-au îndatorat până-n pânzele albe propovăduiesc astăzi disciplina bugetară; cei care au redus impozitele corporaţiilor şi indivizilor avuţi tună şi fulgeră astăzi împotriva datoriilor statale.

Sistemul politic american este înlănţuit de aceste paradoxuri şi aritmetica parlamentară arată că, în următorii doi ani cel puţin, până la viitoarele alegeri prezidenţiale şi legislative, actuala stare de paralizie va continua. Cei care, marţi, au votat pentru schimbare, sunt condamnaţi să mai aştepte.

 
Corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor