Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Colin Powell cere explicaţii privind armele irakiene

powell-colin.jpg

Fostul şef al diplomaţiei americane, Colin Powell

Secretarul american de Stat în timpul invadării Irakului de către Statele Unite, Colin Powell a cerut CIA şi Pentagonului să explice de ce nu l-au informat că sursa-cheie din spatele afirmaţiilor potrivit cărora Saddam Hussein avea arme biologice nu este de încredere, relatează cotidianul britanic The Guardian. Sursa respectivă a recunoscut recent că a inventat o poveste despre armele irakiene de distrugere în masă.

Powell s-a referit la CIA şi DIA (Defence Intelligence Agency), agenţia pentru informaţii militare a Pentagonului.

Rafid Ahmed Alwan, un dezertor irakian a fost folosit ca sursă primară de către administraţia Bush, pentru a justifica invadarea Irakului în martie 2003. Îndoieli privind credibilitatea lui circulau dinaintea războiului şi au fost confirmate recent prin mărturisirea lui că a fabricat dovezi despre programul secret irakian de arme biologice.

Powell a declarat că CIA şi DIA ar trebui să răspundă de ce au eşuat în a trage semnalul de alarmă în legătură cu Janabi. El a întrebat de ce nu i s-a spus clar că acesta nu este de încredere. Powell ar fi vrut să aibă aceste detalii înaintea introducerii unor informaţii false în evaluări-cheie ale serviciilor de informaţii prezentate Congresului, în cadrul discursului despre starea naţiunii al preşedintelui, susţinut cu două luni înainte de război şi în discursul său de la ONU.

Pe 5 februarie 2003, cu o lună înaintea invaziei, Powell a mers în faţa Consiliului de Securitate al ONU, pentru a pleda în favoarea războiului. În discursul său, el s-a referit la "descrieri la prima mână a unor fabrici de arme biologice pe roţi şi pe şine… Sursa este un martor ocular, care a supervizat una dintre aceste instalaţii".

Totuşi, în justificarea invadării Irakului, americanii au adus în sprijin şi imagini ale sateliţilor spioni, imagini considerate de Franţa drept o intoxicare a ţărilor care nu beneficiau de o autonomie strategică în acest domeniu. Şi în aceste condiţii, se pune întrebarea cât de străin era fostul secretar de Stat american faţă de această facilitate a serviciilor secrete, în utilizarea dezertorului irakian.

Dezertorul Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, care a convins Casa Albă că Irakul avea un program secret de arme biologice a recunoscut că a minţit şi că a fost şocat că afirmaţiile sale au fost folosite pentru a justifica războiul. El a declarat că a "fabricat poveşti" despre camioane cu arme biologice şi fabrici secrete, în încercarea de a doborî regimul lui Saddam Hussein, de care a fugit în 1995. "Poate că aveam dreptate, poate că nu. Aveam şansa să inventez ceva, pentru a răsturna regimul. Eu şi fiii mei suntem mândri de acest lucru şi pentru că suntem motivul care le-a oferit irakienilor accesul la democraţie", spune bărbatul.