Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comasarea alegerilor parlamentare şi locale în 2012. Ce spun politicienii

Partidele de guvernământ iau în calcul ideea de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare în 2012. Potrivit unei declaraţii a premierului Emil Boc, o decizie în acest sens va fi analizată în interiorul coaliţiei de la putere. O altă variantă luată în discutie va fi şi eliminarea sistemului de compensare la votul uninominal pentru alegerile parlamentare de anul viitor.

Ce cred politicienii despre această idee

Democrat-liberalii au căzut de acord cu UDMR şi UNPR să modifice legea electorală, astfel încât alegerile locale şi cele legislative să fie comasate. Ideea, lansată în şedinţa de coaliţie, este agreată de lideri PDL de la vârf, dar şi de cei din teritoriu, care susţin modificarea legislaţiei.

Alte voci doresc chiar organizarea simultană a localelor, legislativelor alături de alegerile prezidenţiale. Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, spune că ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare este bună pentru că, "în proasta tradiţie românească", fiind decalate scrutinele, instituţiile paralizează un an, iar politicienii "îşi pierd minţile".

Pe de altă parte, Sulfina Barbu de la PDL este de părere că alegerile parlamentare pot fi comasate cu cele locale dacă vor fi modificate legea administraţiei publice locale şi legea alegerilor locale, pentru prelungirea mandatelor aleşilor locali. Barbu a mai spus că este posibil ca alegerile locale să aibă loc în acelaşi timp cu cele parlamentare, în luna noiembrie.

UDMR susţine comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale pentru că astfel s-ar face economii la buget şi ar fi o prezenţă mai mare la vot, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

De cealaltă parte, preşedintele PSD, Victor Ponta, spune că USL îşi doreşte alegeri cât mai repede, chiar şi în varianta comasării localelor cu parlamentarele, dar care să nu poată fi fraudate. Liderul social-democrat a precizat că PSD şi PNL se pot "adapta" la variante legate de sistemul de vot sau de calendarul alegerilor parlamentare şi locale, inclusiv în ipoteza comasării acestora.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, crede că varianta comasării alegerilor locale cu cele parlamentare a fost propusă de PDL pentru a-şi concentra resursele şi mijloacele de cumpărare a voturilor.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declară că eventuala comasare nu va fi "mare afacere" pentru PDL, iar pentru USL nu va fi nicio dramă. "Cu cât mai repede avem alegeri de orice fel, cu atât mai bine. Câştigăm câteva luni pentru ţară îndepărtând mai repede această putere", a spus Antonescu pentru Mediafax. Preşedintele PNL a apreciat că, fără o dezbatere pe fond asupra rolului Parlamentului şi a parlamentarului, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare ar putea crea confuzie în rândul electoratului.

Autoritatea Electorală Permanentă susţine că pentru comasarea alegerilor este necesară o lege nouă, nu modificarea celor existente. Vicepreşedintele AEP, Marian Muhulet, a declarat că Autoritatea Electorală Permanentă consideră că soluţia pentru comasarea alegerilor este adoptarea unui nou act normativ şi că în niciun caz nu poate fi vorba despre trecerea acestor modificări prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

 
Liliana Simionescu, despre comasarea alegerilor în 2012