Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Combaterea sărăciei, prioritatea zero

saracie-africani-stau-o-coada-20101206090833.jpg

Sărăcia afectează o bună parte a continentului african.

Comisia Europeană organizează la Bruxelles, pentru al cincilea an consecutiv, luni şi marţi, Zilele Dezvoltării, eveniment ce reuneşte şefi de stat şi actori europeni, pentru a dezbate şi analizamodurile prin care ajutorul Uniunii Europene ajunge în lumea a treia. Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.

Comisia Europeană organizează la Bruxelles, pentru al cincilea an consecutiv, luni şi marţi, Zilele Dezvoltării, eveniment ce reuneşte şefi de stat şi actori europeni, pentru a dezbate şi analizamodurile prin care ajutorul Uniunii Europene ajunge în lumea a treia.

Transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).

Actuali şi foşti şefi de state din Africa şi Europa participă timp de două zile la acest forum, cum îi place Comisiei Europene să-l numească şi care se desfăşoară de altfel la câteva zile după summit-ul UE-Africa şi în paralel cu discuţiile de la Cancun, privind încălzirea planetei.

UE este reprezentată de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso şi de premierul belgian, Yves Leterme, a cărui ţară asigură preşedinţia europeană semestrială.

FMI este şi el prezent, împreună cu alte organizaţii financiare europene şi africane şi organizaţii caritabile.

Ideea acestui eveniment este de a aşeza în jurul aceleiaşi mese de discuţie donatorii şi ţările beneficiare ca şi diferite organizaţii guvernamentale şi non-guvernamentale, prin intermediul cărora ajutorul financiar sau alimentar este distribuit.

UE este cel mai important contribuabil la dezvoltarea lumii a treia, dar în timpul discuţiilor care durează două zile, eficienţa programelor puse în practică va fi analizată.

În fine, conferinţa îşi propune să atingă şi problema diferitelor epidemii care sunt în continuare prezente pe continentul african.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.