Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comemorare la Smolensk

rusia.jpg

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi omologul său polonez polonez Bronislaw Komorowsk la Smolensk.Reuters/Sergei Karpukhin

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi omologul său polonez polonez Bronislaw Komorowsk au depus, luni,  flori în locul în care pe 10 aprilie 2010 se prăbuşea avionul în care se afla liderul de la Varşovia, Lech Kaczynski.

Delegaţia poloneză în frunte cu Lech Kaczynski se îndrepta la Katyn, unde urma să le aducă un omagiu ofiţerilor împuşcaţi în cel de-al Doilea Război Mondial de poliţia secretă sovietică NKVD.

În acest context, preşedintele rus Dmitri Medvedev, a declarat că "responsabilitatea acestor crime le revine liderilor sovietici din epoca respectivă. Tentativele de a prezenta alte versiuni nu sunt fondate nici pe fapte sau documente, nici pe valori morale".

"Poziţia statului rus rămâne în această privinţă neschimbată", a precizat Medvedev. "Nimeni nu trebuie să aibă îndoieli, statul rus, şi eu însumi în calitate de preşedinte am dat un aviz complet şi definitiv asupra cauzelor acestor evenimente şi responsabilităţilor în această crimă de o gravitate extremă", a adăugat el.

Timp de decenii, Uniunea Sovietică a acuzat naziştii că au comis aceste masacre. În aprilie 1990, liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea Moscovei, dar problema a rămas până în prezent foarte sensibilă şi este un subiect de discuţie în Rusia.

Pe de altă parte, o nouă polemică a izbucnit între cele două ţări cu o zi înainte de ceremoniile ruso-poloneze, după înlocuirea de către autorităţile ruse a unei plăci comemorative a accidentului de avion, care menţiona "genocidul" de la Katin.

Medvedev a promis că va fi construit un nou monument în memoria preşedintelui polonez, Lech Kaczynski. "Am convenit înfiinţarea unei comisii bilaterale pentru a face proiectul acestui nou monument.

Conţinutul textului care va înscris pe acest monument (...) va face obiectul unui acord între părţi. Acest lucru are o importanţă deosebită în contextul evenimentelor din ultimele zile", a declarat preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski.

 
Corespondentul RFI şi TVR la Moscova, Liviu Iurea.